Dan Karpíšek (Komerční banka)
Makroekonomika  |  15.02.2002 15:02:20

Makroekonomika: Český statistický úřad oznámil v tomto týdnu velmi zajímavé údaje. Pozitivní výsledky přišly pouze..

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 15.2.2002

      Český statistický úřad oznámil v tomto týdnu velmi zajímavé údaje. Pozitivní výsledky přišly pouze o průmyslových cenách, naopak špatně si vedlo stavebnictví a maloobchodní tržby. Celkově týdenní várka dat koresponduje s posledním vývojem domácí i zahraniční ekonomiky. Stavebnictví, služby i průmysl zpomalují svá tempa růstu a korigují tak mnohem pozitivnější výsledky předchozích dvou měsíců. Celá situace tak hovoří o mírném růstu ekonomiky za neinflačního prostředí. Měnová politika centrální banky by tak neměla doznat změn.

       Stavební výroba si v prosinci oproti původním očekáváním pohoršila, a to o -6,8% y/y. Pokles tak stavebnictví zaznamenalo poprvé po 19ti měsících.
Po očištění o počet pracovních dní se stavební výroba snížila o -5,5% y/y. Zhoršenou situaci jasně dokumentuje i meziměsíční sezónně očištěný index, -6,4%. Nejvýrazněji se na poklesu výroby podepsalo v meziročním srovnání horší počasí. Infrastrukturní práce se totiž nevyrovnaly s mohutnými přívaly sněhu a nižšími teplotami. Pozemní stavitelství se tak propadlo o -11,2% y/y. Inženýrské stavitelství si připsalo 2,3% y/y.

       ČSÚ také oznámil lednové průmyslové ceny. Ty se oproti prosinci zvýšily o 0,2% m/m. Jelikož byl meziměsíční růst nižší než v minulém roce, pokleslo meziroční tempo dále na 0,6%. Za poklesem meziroční dynamiky stojí především dva faktory. Jedním z nich jsou výrazně nižší ceny ropy a odvozených produktů. Druhým faktorem je celosvětové ochlazení a tudíž nižší poptávka. Pohled na strukturu cenového vývoje ukáže, že první faktor je stále ve hře, ceny v sektoru koksování a rafinérského zpracování ropy se snížily o -1,6% m/m. Proti poklesu pak stály ceny ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody, které se díky deregulacím zvýšily o 3,2% m/m.

       Ve středu ČSÚ oznámil výsledky z průmyslu. Průmyslová výroba se v prosinci podle ČSÚ zvýšila o 7,0% y/y. Průmyslové tržby ale naopak poklesly o -4,5% y/y. Podle našich propočtů se ale zdá být růst o 7,0% y/y velice nadhodnoceným a mnohem reálnějším výsledkem by byl růst o 2,2% y/y (vypočteno na základě námi odhadnutých vah jednotlivých odvětví). Ve prospěch této hypotézy hovoří i zveřejněná struktura zpracovatelského průmyslu. Pokles byl zaznamenán v 8 ze 14 sektorů. Přitom v pěti sektorech (textilní, kožedělný, chemický a farmaceutický průmysl, výroba kovů a kovodělných výrobků a dopravních prostředků) došlo k poklesu o cca -10%. Lépe než průměrně si vedla pouze výroba elektrických a optických přístrojů (44,8% y/y) a koksování a rafinérské zpracování ropy (16,8% y/y). Struktura výsledků také koresponduje s posledním vývojem doma i v zahraničí. Za celkově horšími výsledky stojí zpomalení světové a pro českého exportéra především německé ekonomiky.

       Na konci týdne zveřejnil statistický úřad i překvapivý vývoj maloobchodních tržeb. Tržby v prosinci poklesly o -0,4% y/y. Po očištění o počet pracovních dní si tržby polepšily pouze o 1,2% y/y. Horší výsledky byly zaznamenány v rámci celé struktury. Zpomalení tempa ale nelze přeceňovat, pravděpodobně se jedná pouze o korekci předešlých výrazných růstů (říjen 8,2% y/y a listopad 7,9% y/y). Celý sektor služeb zaznamenal propad o -1,4% y/y. Svou vysokou dynamiku si udržely pouze tržby ve spojích (13,0% y/y), dále pak rostl sektor pohostinství (2,9% y/y). Ostatní sektory zažily propad.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688