TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  15.01.2012 15:23:46

Ekonomický týden v ČR: Statistické údaje, hypotéky a dvě soudní projednání

PRAHA (MEDIAFAX) - Český statistický úřad v následujícím týdnu zveřejní údaje o cenách vývozu a dovozu za listopad a o cenách průmyslových výrobců za prosinec, Fincentrum Hypoindex vydá úrokové sazby u hypoték za prosinec. Krajský soud v Brně bude projednávat pokutu a vynese verdikt nad plynárenskou společností.

Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí zveřejní údaje o cenách vývozu a dovozu za listopad. V říjnu se vývozní ceny meziměsíčně zvýšily o 0,6 procenta, dovozní o 0,9 procenta, meziročně vývozní ceny vzrostly o 4,5 procenta a dovozní o 6,9 procenta.

Statistici v pondělí rovněž oznámí údaje o cenách průmyslových výrobců za prosinec. V listopadu se meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta, meziroční růst zůstal na říjnové úrovni 5,6 procenta. Podle ČSOB a analytiků oslovených agenturou Reuters měly v prosinci vzrůst meziměsíčně o 0,3 procenta, meziročně o 4,8 procenta. „Hlavním důvodem, proč zdražovaly průmyslové firmy, byl růst cen v potravinářském průmyslu a samozřejmě i dražší ropa, respektive oslabení koruny vůči dolaru,“ řekl agentuře Mediafax Petr Dufek, analytik ČSOB.

Fincentrum Hypoindex ve středu zveřejní úrokové sazby u hypoték za prosinec. V listopadu se hypotečnímu trhu dařilo, objemy hypoték byly druhé nejvyšší za celý rok 2011, úrokové sazby klesly z 3,76 procenta na 3,65 procenta. „V listopadu pětileté fixace za letos nejvyšších objemů stanovily nová historická minima a byly tak hlavním zdrojem poklesu Fincentrum Hypoindexu,“ poznamenal Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

U Krajského soudu v Brně se bude ve čtvrtek projednávat stotisícová pokuta, kterou Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil městu Vsetín. Antimonopolní úřad našel městu chyby při zadávání dodatků k veřejné zakázce na zhotovení stavby Logistického centra odpadů mikroregionu Vsetínsko.

Krajský soud v Brně by měl ve čtvrtek také vynést verdikt ohledně pokuty 240 milionů korun pro plynárenskou společnost RWE Transgas. Vyhlášení rozsudku bylo odročeno po projednání kauzy 12. ledna. "Jednání bylo odročeno za účelem vyhlášení rozsudku, je zapotřebí to znovu komplexně posoudit," uvedl pro Mediafax soudce David Raus.

Denisa Křížová, krizova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688