TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  09.09.2009 13:51:11

Podle většiny manažerů se tuzemský trh stále potýká s problémy, obrat k lepšímu čekají příští rok

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Devět z deseti tuzemských manažerů (87 procent) nepociťuje navzdory pozitivním signálům ze zahraničí žádné zlepšení situace a vidí na českém trhu problémy, jen 10 procent manažerů pociťuje zlepšení a situaci vnímá optimisticky. Vyplývá to z průzkumu společnosti SC&C zveřejněného ve středu.

Více než polovina dotázaných považuje za největší brzdu české ekonomiky slabou poptávku (53 %) a ztíženou situaci malých a středních firem (52 %). K dalším faktorům, které negativně ovlivňují vývoj na českém trhu, patří nízká důvěra na trzích (33 %), vysoké daně (24 %), vysoké náklady na práci (21 %) a legislativní zábrany v podnikání (19 %).

K vyrovnání s hospodářskou krizí by většina dotázaných volila zefektivnění a kontrolu procesů, „tvrdou“ práci na všech pozicích a investice do oblastí, které přinesou budoucí prospěch. Podle respondentů by se firmy měly dále zaměřit na efektivní marketing, PR a brand image, což jim má kromě zviditelnění značky také napomoci v navazování nových obchodních vztahů.

„Pokračování zavádění nejmodernějších technologií, které nám výhledově zajistí snížení nákladů, považujeme za zásadní i v momentální ekonomické situaci,“ řekl Jiří Kárník, výkonný ředitel distribuční firmy JVM Computers. „Kontrola procesů uvnitř firem se ukázala a ukazuje jako účinný lék, který dokáže hospodaření firem ozdravit. Také bychom neměli opomíjet investice do udržení kvalifikace zaměstnanců a s tím související implementace a používání nejmodernějších technologií, které jsou zárukou pro úspěšný rozvoj firem,“ dodal k tomu Jan Řehák, ředitel SPSS CR.

Obrat ve vývoji ekonomiky očekává 52 procent dotázaných v příštím roce, 23 procent manažerů považuje za zlomový rok 2011 a 12 procent se domnívá, že obrat k lepšímu nastane ještě letos. Návrat k úrovni poloviny roku 2008 nevidí většina respondentů pozitivně: 26 procent manažerů odhaduje období na jeden až dva roky, 52 procent se domnívá, že bude česká ekonomika potřebovat dva roky až pět let a 15 procent manažerů nedokáže budoucí vývoj odhadnout.

„Zajímavým zjištěním našeho průzkumu je, že se většina současných problémů českých manažerů příliš neliší od jejich dlouhodobých obav. Komplikace týkající se vysokého daňového zatížení nebo špatné legislativy totiž nejsou přímo způsobeny ekonomickou krizí. Ukázalo se, že se jedná o přetrvávající překážky podnikání, které však na české manažery v období krize doléhají daleko intenzivněji,“ uvedla k výsledkům průzkumu Irena Bártová, ředitelka SC&C.

Průzkum se uskutečnil letos v létě a zúčastnilo se ho 131 manažerů.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688