Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  18.12.2006 11:36:04

Říjnový maloobchod aneb vánoční nákupy s předstihem ?

Kupovalo se už v říjnu na Vánoce?
Maloobchod - říjen 2006

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě bez motoristického segmentu vzrostly v říjnu meziměsíčně reálně o 0,7 %. Sezónně neočištěné tržby se meziročně zvýšily o 7,9 %, přičemž prodej nepotravinářského zboží zaznamenal nejvyšší růst za celou dobu trvání zjišťování, tj. od r. 1997. Největší podíl na přírůstku celkových tržeb měly specializované prodejny ostatního nepotravinářského zboží, potřeb pro domácnost a nespecializované prodejny s převahou potravin.

* * *

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě (OKEČ 52) se v říjnu meziměsíčně reálně zvýšily o 0,7 %, v tom za nepotravinářské zboží o 0,4 %, za potraviny o 1,0 %. Trendová složka vzrostla stejně jako v předchozích dvou měsících o 0,3 %, při zaokrouhlení na dvě desetinná místa nebyl poprvé v letošním roce vykázán pokles dynamiky (tabulka č. 1).
Graf č. 1
Graf Vývoj maloobchodních tržeb (OKEČ 52)

Sezónně očištěné tržby vzrostly meziročně reálně o 5,5 %. Sezónně neočištěné tržby se při vyšším počtu (+2) pracovních dní oproti stejnému období minulého roku zvýšily o 7,9 %. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 10,5 %, což byl nejvyšší růst za celou dobu trvání zjišťování, tj. od r. 1997, tržby za potraviny rostly pomaleji (4,3 %). Spotřebitelé již pravděpodobně začali myslet na Vánoce, protože se dobře prodávalo zboží, které je vhodné jako dárek pod stromeček.

K celkovému růstu přispěly v říjnu nejvíce specializované prodejny ostatního nepotravinářského zboží, pod kterými se skrývají např. sportovní potřeby, hračky, klenoty, knihy, fotografické přístroje apod. Druhý největší podíl na růstu měla elektronika, elektrické přístroje, železářské zboží, nábytek a další zboží pro domácnost a dále nespecializované prodejny s převahou potravin. Nejrychleji rostly tržby v prodejnách s textilem a obuví, pokles o 5,4 % zaznamenal pouze objemově nevýznamný prodej použitého zboží (tabulka č. 3).

V členění podle velikostních skupin se v maloobchodě zvýšily nejvíce tržby v podnicích s 50 až 99 zaměstnanci a 100 a více zaměstnanci (o 12,4 %, resp. o 9,0 %). Podniky v ostatních velikostních skupinách vykázaly růst od 6,4 % do 6,7 %.

Úhrnný deflátor (ke stejnému období předcházejícího roku) byl 99,9 %. Ceny rostly v prodejnách potravin, a to ve specializovaných i nespecializovaných (o 1,3 %, resp. o 0,8 %), dále v prodejnách s drogistickým, farmaceutickým a kosmetickým zbožím (o 1,9 %) a s ostatním nepotravinářským zbožím (o 0,8 %). Nejvíce se snížily v prodejnách textilu a obuvi (o 5,6 %).

Podle údajů zveřejněných Eurostatem vzrostly v říjnu sezónně očištěné tržby v maloobchodě v EU 25 reálně meziměsíčně o 0,2 % a meziročně po očištění o pracovní dny o 2,2 %. V jednotlivých členských státech rostly tržby v Lotyšsku o 26,4 %, v Estonsku o 17,8 %, ve Švédsku o 9,3 %, v Polsku o 9,1 %, na Slovensku o 8,0 %, v Litvě o 5,5 %, ve Finsku o 4,4 %, ve Spojeném království o 3,7 %, ve Španělsku o 3,0 %, ve Francii o 2,9 %, ve Slovinsku o 1,5 %, v Dánsku o 0,8 %, v Lucembursku o 0,5 % a v Rakousku o 0,4 %. Naopak tržby klesly v Belgii o 2,3 %, v Německu o 0,7 % a v Portugalsku o 0,2 %.

X X X

V motoristickém segmentu (OKEČ 50) se sezónně neočištěné tržby zvýšily meziročně reálně o 10,1 %, v tom za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly o 11,5 % a za prodej pohonných hmot o 7,9 %.

V maloobchodě včetně motoristického segmentu (OKEČ 52 + 50) klesly sezónně očištěné tržby meziměsíčně reálně o 0,1 % a sezónně neočištěné tržby meziročně vzrostly o 8,6 %.

Zdroj. ČSÚ





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688