Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  16.05.2024 09:02:00

Slabý maloobchod v USA ve stínu nižších inflačních dat - Rozbřesk

Po třech letošních pro-inflačních překvapeních v USA v řadě přišla konečně neočekávaně nižší hodnota, což podpořilo všeobecný optimismus na globálních trzích. I tentokrát však šlo o velmi decentní překvapení, když celková dubnová inflace nerostla meziměsíčně o očekávaných 0,4 % ale “jen” o 0,3 %. To přeloženo do meziročních hodnot po zaokrouhlení znamenalo, že inflace činila 3,4 %, což byla hodnota, kterou přesně očekával trh.

Nicméně v detailech dubnových inflačních statistik se přece jenom skrývaly i další příznivé zprávy, mezi nimiž bychom chtěli vyzdvihnout markantní zpomalení jádrové inflace v oblasti služeb. Tato složka inflace v meziměsíčním vyjádření (po sezónním očištění) rostla jen 0,2 %, což je konečně hodnota, která je konzistentní s dvouprocentním inflačním cílem.

Dost možná i proto trh s americkými vládními dluhopisy reagoval tak pozitivně. Pozitivní reakce však mohla být umocněna i relativně slabými maloobchodními tržbami (rovněž za měsíc duben), které v reálném vyjádření poklesly. To poněkud kazí výhled pro růst HDP v tomto čtvrtletí, když náš nowcast (alias Stopař) již poklesl na hodnotu 1,6 %.

Včerejší data tudíž způsobila, že dolarová výnosová křivka aktuálně počítá se snížením úrokových sazeb ze strany Fedu na zasedání v září a následně pak v prosinci (vždy o 25 bazických bodů). Taková očekávání se zcela kryjí s naším aktuálním výhledem, tudíž nemáme proti nim žádné výtky. Bude však zapotřebí bedlivě sledovat příchozí konjunkturální data, neboť dochází k jejich postupnému zhoršování. Pokud by se tento negativní trend měl urychlit, tak propad delších dolarových výnosů a sazeb může být daleko výraznější.


*** TRHY ***

Koruna

Ztráty dolaru a posun amerických tržních sazeb včera koruna ocenila a posunula se k úrovni 24,75 EUR/CZK. Tuzemský kalendář je do konce týdne prázdný, proto bude koruna sledovat hlavně dění na hlavních trzích, především projevy centrálních bankéřů.

Eurodolar
Nepatrně nižší než očekávaná americká inflace za duben způsobila, že trh opět včera začal regulérně sázet na snížení sazeb Fedu již v září. To se logicky muselo eurodolaru líbit, takže se posunul k hladině 1,09. Dolaru však rovněž nepomohly americké maloobchodní tržby, které v reálném vyjádření poklesly (což vedlo i k negativní korekci našeho nowcastu pro americké HDP na hodnotu 1,7 %).
Dnešek by mohl být opět pro eurodolar zajímavý, neboť ve hře budou jednak důležitá data (např. nálada od Philly Fedu) a vystoupí také řada centrálních bankéřů na obou stranách Atlantiku.

Akcie
Středeční obchodovaní nakoply data k americké inflaci a indexy velké trojky zakončily den v plusových hodnotách, kdy nejsilnějším byl technologický index Nasdaq Composite, který přidal více jak 1 %. Mezi hlavní tahouny na trhu patřily akcie společností z polovodičového sektoru, kdy kupříkladu Nvidia a AMD posílily okolo 4 %. Po dvoudenní rally prozatím skončila spanilá jízda meme stocks, tedy akcií oblíbených u investorů nejen na sociální síti Reddit. K nejvýraznějším společnostem se řadí Gamestop a AMC. Oba jmenované tituly odepsaly okolo 20 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

St 13:50  Kdo nevolí, nevolí zlo. Proč nejít k volbám Jan Hřebíček (Kurzy.cz)
St 12:25  Maloobchod i nadále meziročně roste Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
St 11:27  Euro area bank interest rate statistics: April 2024 ECB (ecb.europa.eu)
St 11:09  Výrobní ceny v eurozóně v dubnu klesly o 5,7% meziročně ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688