Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  29.04.2024 09:02:00

Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná - Rozbřesk

Začíná týden sice zkrácený (o středeční svátek práce), ale zato důležitý - plný událostí v čele se zasedáním Fedu a ČNB.

Americký Fed ponechá sazby beze změny a s vysokou pravděpodobností naznačí, že jejich pokles v tuto chvíli vzhledem ke strnulé inflaci a silným číslům z trhu práce rozhodně není za rohem. My v tuto chvíli očekáváme v USA dva poklesy sazeb po 25bps do konce roku - rizika jsou ale jednoznačně vychýlena směrem k delšímu pobytu sazeb na vyšších úrovních (na opačných trzích se již někteří investoři začali obávat eventuálního růstu sazeb). Vedle zasedání Fedu bude pro pohyby globálních výnosů důležité sledovat také páteční dubová čísla z amerického trhu práce - předpokládáme, že přírůstek pracovníků mimo zemědělství zpomalí na 193 tisíc (z 303 tisíc). Pokud však doprovodné statistiky z trhu práce (nezaměstnanost, dynamika mezd) zůstanou silné, nebude to pro dolar pravděpodobně výraznější negativní impuls.

Na eurodolaru také nakonec mohou sehrát důležitou roli čísla z eurozóny. Na první místě půjde o inflaci, kde celkové číslo může zůstat bez významnějších změn (2,5 %), zatímco jádrová inflace pravděpodobně dál zvolní (na 2,7 % z 2,9 %). To se euru dvakrát líbit nemusí, stejně tak jako relativně slabý výsledek HDP za první kvartál 2024 (náš odhad je +0,1 % q/q po stagnaci na konci roku 2023).


*** TRHY ***

Koruna

České koruně se v posledním týdnu dařilo a posunula se do blízkosti 25,15 EUR/CZK, a to nehledě na přetrvávající vysoké výnosy na globálních trzích (v čele s USA). Za vyšší odolností pravděpodobně do značné míry stál růst českých krátkých tržních výnosů - dvouleté swapy vzrostly za poslední týden o cca 30bps a jsou blízko letošních maxim (4,50 %).
Tento týden bude v centru pozornosti ČNB. Lehce jestřábí komentáře by měly koruně sice pomoci, na druhé straně už je hodně z toho v tržních sazbách zakomponováno. Navíc případné další zisky dolaru na frontě s eurem by mohly opět převážit jakékoliv pozitivní domácí faktory.

Eurodolar
Dolar po inflačních číslech v pátek zůstal naladěn na silnou notu a pokouší se usadit pod 1,07 EUR/USD.
V tomto týdnu předpokládáme relativně jestřábí vyznění amerického Fedu, který může kontrastovat se zvolněním jádrové inflace v eurozóně. Ani první odhad HDP v eurozóně přitom nebude nijak silný a i když to pro trhy nebude velké překvapení, data jednoduše budou podporovat stávající očekávání trhů na dřívější a rychlejší pokles sazeb v Evropě. V takovém prostředí těžko věřit, že euro sebere dostatek sil k “pozitivnímu” obratu.

Akcie
Hlavní zámořské indexy uzavřely páteční obchodní seanci výrazným růstem, kdy indexy S&P 500 a Nasdaq 100 dokázaly uzavřít s růstem přes 1 %. Nejvíce se dařilo technologickému sektoru, akcie Alphabetu rostly o 10 %, Microsoft pak přidal 2,5 %. Ani společnosti ze sektoru polovodičů nezůstaly pozadu. Nvidia přidala přes 5,5 %, konkurent AMD pak rostl o 2 %. Silně v pátek rostly také akcie čínských automobilek věnujících se produkci elektrovozidel, akcie Li Auto o 7 %, Nio o 8 % a XPeng o 10 %. Hlavní akciové indexy uzavřely páteční den následovně: S&P 500 +1,02 %, Nasdaq 100 +1,65 % a Dow Jones +0,40 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

St 14:36  Americká inflace podle očekávání (15.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St 13:47  Who’s applying for loans now? (Consumer credit) ECB (ecb.europa.eu)

Přečtěte si také:

29.04.2024Týden ve znamení ve Fedu a ČNB začíná ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
02.05.2023Nabitý týden ve znamení Fedu, ECB a ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688