Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  27.03.2024 09:23:04

Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí - Rozbřesk

Ve zbývající části týdnu budou trhy vyhlížet důležitá inflační čísla v eurozóně. Již dnes bude zveřejněná březnová inflace ve Španělsku, následně i ve Francii a Itálii, které budou důležitým vodítkem pro souhrnný výsledek za celou eurozónu. Celková inflace by se měla v meziročním srovnání udržet poblíž únorových 2,6 %, její jádrová složka pak okolo 3,1 %.

Stabilní inflace by v tento moment neměla být z pohledu ECB zásadním problémem, za předpokladu, že se budou příznivě vyvíjet i další její složky. Zde však nastává zádrhel. Podobně jako ve Spojených státech nebo koneckonců i v Česku zůstává jádrová inflace v eurozóně nadále zvýšená, primárně ve službách. Navíc, vzhledem k tomu, že letošní Velikonoce připadají na březen, je třeba počítat s tradičním sezónním efektem, kdy se ceny dočasně zvýší v hoteliérství, turistickém ruchu apod. Dopad na jádrovou inflaci je v tomto případě odhadován na přibližně desetinu procentního bodu.

Pro ECB bude zásadní, zda se jádrová inflace zasekne na současných zvýšených úrovních, nebo se bude pomalu ale jistě vracet k cíli. Sama centrální banka věří ve druhou variantu, nicméně sama se obává vývoje na trhu práce, resp. svižně rostoucích mezd. Ty jsou vlastně přímo spjaty s vývojem ve službách; nepodaří-li se tedy zkrotit aktuální více než 4% mzdový růst v eurozóně, ECB zůstane ve vztahu k poklesu úrokových sazeb ve vyčkávacím módu.

Vedle inflačních čísel bude tudíž pro ECB zásadní také mzdová dynamika v eurozóně. Nejnovější čísla za první kvartál budou k dispozici v dubnu (po zasedání ECB), což otevírá dveře k prvnímu poklesu sazeb na červnovém zasedání. Ostatně k polovině roku míří i rétorika členů Rady guvernérů a podobně vidí celou situaci i eurová křivka. Je však otázkou, zda by si ECB troufla sama odstartovat cyklus snižování sazeb, aniž by k podobnému kroku přistoupil Fed, jehož nadále trápí setrvačné cenové tlaky v americké ekonomice.


*** TRHY ***

Koruna
Koruna se od začátku týdne obchoduje na dostřel úrovně 25,30 EUR/CZK. Nízká volatilita odpovídá prázdnému makro kalendáři a zkrácenému pracovnímu týdnu. Předpokládáme, že ve velikonočním módu setrvá tuzemská měna i ve zbývajících dvou obchodních seancích.

Eurodolar
Na devizovém trhu se eurodolar obchoduje opět v úzkém pásmu. Včerejší data trhu nic zásadního nenapověděla, přičemž jediným zajímavým momentem byly detaily spotřebitelské nálady v USA, které ukazují spíše na to, že se trhu práce stále velmi daří.
Dnešní kalendář očekávaných událostí je zcela prázdný.

Regionální Forex
Maďarská centrální banka včera naplnila očekávání trhu a snížila základní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů. Forint sice bezprostředně reagoval nepatrným oslabením, ale to bylo rychle vymazáno. Viceguvernér Virag totiž trhu naznačil, od druhého čtvrtletí hodlá MNB snižovat úroky pomaleji, přičemž je realistické očekávat na konci června základní sazbu v intervalu 6,50-7,00 %. To implikuje tempo snižování sazeb - co zasedání to 50bps dolů. Takový scénář by měl být pro forint přijatelný, neboť udrží úrokový diferenciál mezi eurovými (resp. dolarovými) a forintovými úrokovými sazbami stále relativně výrazný (to samé by pak mělo platit i o reálných úrokových sazbách).

Akcie
Americké akciové trhy otevřely včerejší den pozitivně a po většinu obchodní seance rostly. V závěru však došlo k výběru zisků a hlavní indexy na Wall Street nakonec zavřely bez větších změn. Index S&P 500 si tak připsal třetí ztrátu v řadě. Akcie Meta, které v úvodu rostly o více než 1 %, nakonec odepsaly 1,4 % a po čtyřech dnech se opět vrátily pod hranici 500 USD. Silný úvodní růst až o 2 % neudržely ani akcie Broadcom, které zakončily včerejší den s 1,5% ztrátou. Akcie Reddit, které šly minulý týden na burzu v rámci IPO, rostly v průběhu dne až o 27 %, aby nakonec posílily o 9 % na 65,1 USD. Od své IPO ceny tak za čtyři dny poskočily o více než 90 %. Akcie Nvidia oslabily o 2,5 % a přerušily tak šestidenní růstovou sérii.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688