Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  21.03.2024 09:01:00

ČNB bude snižovat sazby "opatrně" a jaký vzkaz vyslal Fed? - Rozbřesk

Česká národní banka podle našeho očekávání snížila v březnu úrokovou sazbu o 50bps na 5,75 %. Doprovodný komentář přitom vyzněl poměrně jednoznačně v jestřábím duchu a česká koruna v prvotní reakci posílila skoro o deset haléřů.

Zásadní zprávou je, že se bankovní rada s vysokou pravděpodobností nechystá urychlit snižování úrokových sazeb. Pro výraznější snížení sazeb zvedli ruku “pouze” dva členové bankovní rady (vedle Jana Fraita pravděpodobně Tomáš Holub).

V pozadí rozhodnutí stála situační zpráva, která pravděpodobně bankovní radě poněkud překvapivě ukázala, že oproti únoru by měla být trajektorie úrokových sazeb o něco vyšší, a to nehledě na výrazně nižší inflaci. Svoji roli podle nás sehrává několik faktorů. Za prvé, trhy oproti únoru čekají vyšší úrokové sazby v eurozóně (což posouvá výš i naše sazby). A za druhé, koruna je o více než 2 % slabší, než indikovala únorová prognóza. A za třetí, aktualizace prognózy trochu automaticky posune sazby směrem vzhůru už proto, že se ČNB naposledy rozhodla „neuposlechnout“ a snižuje sazby pomaleji.

Bankovní rada navíc dál akcentuje spíše pro-inflační rizika - zejména vysokou inflaci služeb, slabší kurz koruny a neukotvená inflační očekávání. Zdá se tak, že i směrem k dalším zasedáním je zrychlené snižování úrokových sazeb po “větších krocích” tabu.

V neposlední řadě Aleš Michl naznačil, že květnová revize rovnovážné úrokové sazby pravděpodobně posune její úroveň lehce vzhůru (to by pak posunulo vzhůru i terminální sazbu v nové prognóze).

To vše je zatím konzistentní s naším výhledem, ve kterém očekáváme pokles úrokových sazeb po 50bps krocích do srpnového zasedání a následně tři snížení sazeb po 25bps na konečných 3,50 % na konci roku 2024.


*** TRHY ***

Koruna

Snížení sazeb o 50bps nebylo pro trhy velkým překvapením, i když drobná část investorů mohla mít vsazeno na agresivnější pokles sazeb. Koruně však pomohla relativně jestřábí vyjádření guvernéra Michla, který akcentoval přetrvávající pro-inflační rizika (viz úvodník). Koruna v reakci posílila do blízkosti 25,20 EUR/CZK.
Během dneška by teoreticky koruně mohlo hrát do karet vyznění včerejšího zasedání Fedu (ve hře jsou dál 3 cuty - viz eurodolar) a oslabení amerického dolaru.

Eurodolar
Fed z vyšších inflačních čísel za leden a únor nedělá velkou vědu a zároveň plně akceptuje narativ, že americká ekonomika prožívá pozitivní nabídkový šok. Alespoň tímto “býčím” způsobem by se dalo interpretovat březnové zasedání americké centrální banky.
Pravda - jisté zmatení vygenerovala nová (makro)prognóza, která na jedné straně zásadně zvýšila odhad růstu a viditelně posunula nahoru odhad jádrové inflace pro rok 2024 (na 2,6 %), avšak na straně druhé ponechala odhadovanou trajektorii pro oficiální úrokové sazby prakticky beze změny. Připomeňme, že těsná většina ve vedení Fedu letos stále vidí tři snížení sazeb (agregovaně o 75bps), přičemž pro rok 2025 jsou plánovány stále čtyři další redukce sazeb. Šéf Fedu Powell se tento rozpor snažil vysvětlit tak, že tolerance americké centrální banky k vyšší inflaci nikterak nenarostla.
Fed sice během březnového zasedání k žádné akci nepřikročil, ale jeden podstatný vzkaz ohledně budoucí změny měnové politiky přece jenom vyslal. Podle Powella by relativně brzy mělo dojít ke zpomalení prodejů dluhopisů z bilance Fedu, či jinak řečeno centrální banka zřejmě již před polovinou roku ubere nohu z plynu z této “druhé nohy” měnové restrikce. Cílem je udržet proces redukce bilance centrální banky co nejdéle s tím, že Fed se chce především vyhnout eventuálním turbulencím uvnitř bankovního systému. Vzhledem k tomu, že nic takového se neděje a konec tzv. kvantitativního utahování se zdá být nyní v nedohlednu, musel výše uvedený vzkaz nutně vyznít jako jasně holubičí. A to také eurodolar náležitě ocenil, když se vyhoupl nad 1,09, kde zřejmě nějakou dobu vydrží.

Akcie

Hlavní indexy na Wall Street si včera připsaly slušné zisky, když nejlépe se vedlo technologickému Nasdaq 100, který posílil o 1,15 %. Index S&P 500 vzrostl o 0,9 % na 5224 bodů, což představuje nejvyšší závěr v historii. Bidenova administrativa oznámila, že ocení Intel přes půjčky a granty téměř 20 mld. USD. Akcie Intelu na tuto zprávu ale příliš nereagovaly a nakonec zavřely jen s mírným 0,4% růstem. Ihned po zavření trhu své výsledky hospodaření za minulý kvartál zveřejnil konkurent Intelu, společnost Micron. Micron předčil odhady analytiků na úrovni zisku i tržeb, ale nejvíce asi potěšil svým výhledem na následující kvartál, kde očekává výnosy v rozmezí 6,4-6,8 mld. USD, zatímco analytický konsensus činil 5,99 mld. USD. Akcie Micron po zavření trhu rostou o více než 11 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688