Inflace ještě není na vrcholu. Výhled sazeb se i přesto nemění

Inflace ještě není na vrcholu. Výhled sazeb se i přesto nemění

Antonín Hudec
08:07 11. ledna 2023

Klíčové body

  • Trh od české inflace za prosinec očekává mírný meziroční nárůst z 16,2 % na 16,4 %, tým Roklen naopak pokles na 15,9 %.
  • Výsledek prosincové inflace by neměl změnit výhled sazeb ČNB.
  • Koruna si drží silnou pozici, vůči euru se pohybuje v blízkosti kurzu 24,00 EURCZK.
Zdroj: Depositphotos

Česká inflace zůstává vysoká. Svůj vrchol má přitom teprve před sebou. Dosáhnout by ho měla na začátku letošního roku. Za loňský prosinec se odhady liší. Zatímco trh očekává nárůst nad listopadových 16,2 % meziročně, ekonomický tým skupiny Roklen pracuje s poklesem na 15,9 %. Ani v jednom případě nečekáme, že by zveřejněná čísla jakkoliv ovlivnila výhled sazeb ČNB, které podle nás zůstanou po většinu roku beze změny.

Ať už prosincová inflace meziročně mírně vzroste, nebo klesne, je třeba pamatovat, že na reportovaná čísla má stále vliv započítání tzv. úsporného tarifu. Až v roce 2023 nás čeká návrat k původní metodice výpočtu, což se v lednové inflaci pravděpodobně výrazně projeví, i s ohledem na tradiční novoroční přecenění. Meziroční inflace by se například dle ČNB mohla na začátku letoška přiblížit k 20 %. Nehledě na takto vysoká čísla, ČNB si udrží strategii stabilních sazeb a vyčkávání, až se v nižší inflaci projeví předchozí navyšování úroků s vlivem na ochlazení domácí ekonomické aktivity, zpomalení evropské ekonomiky, a nakonec i vliv srovnávací základny. Stále však platí, že při realizaci proinflačních rizik je ČNB připravena sazby navýšit. O jejich snížení bankovní rada vůbec nedebatovala.

Včera byly zveřejněny údaje o hospodaření ČNB za rok 2022, ve kterých byla vyčíslena roční ztráta 411,8 mld. Kč. Výsledky jsou předběžné bez dodatkových operací a nezauditované, konečné číslo ČNB publikuje až na jaře. Již teď je ale jasné, že jde o rekordní ztrátu. V předchozích letech vykázala ČNB nejvyšší ztrátu v roce 2017, a to téměř 250 mld. Kč. Centrální banka tehdy ukončila režim devizových intervencí, na což koruna reagovala posílením. I za loňskými čísly stojí relativně silná koruna, dále pak ztráty akciových portfolií, ve kterých je část devizových rezerv zainvestována, a vyšší náklady měnové politiky s ohledem na zvýšení hlavní úrokové sazby.

Koruna se tento týden vůči euru pohybuje do strany poblíž hranice 24,00 EURCZK. V tuto chvíli nespatřujeme konkrétní důvod, včetně dnes zveřejněné inflace za prosinec, který by měl domácí měnu dlouhodobě výrazně posunout jedním nebo druhým směrem. Kurz byl tento týden nejsilnější v pondělí, kdy jsme se krátce dostali pod úroveň 23,94 EURCZK. Naposledy byla koruna takto silná v říjnu 2008. Silná měna je přitom čistě dílo trhu, jelikož jak víme z posledních dat, ČNB v listopadu vůbec neintervenovala. To samé pak odhadujeme i pro prosinec. Více jsme psali zde.

Ve zbytku týdne budeme sledovat, jak se na globální trzích podepíše výsledek americké inflace za prosinec zveřejněný ve čtvrtek. V případě negativního překvapení, kdy by celková i jádrová inflace klesla více, než trh čeká, pro korunu a riziková aktiva by šlo o potenciálně pozitivní zprávu, zejména s ohledem na možný pokles amerických sazeb a slabší dolar. Platí však, že bychom neočekávali pohyb k výrazně silnějším hodnotám, než jsme viděli tento týden.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0749 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 103,19 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0649 do 1,0795 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 23,98 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,30 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 23,93 až 24,05 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,21 do 22,51 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny

Zařazenost 11.01.2023 08:01:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/inflace-jeste-neni-na-vrcholu-vyhled-sazeb-se-i-presto-nemeni/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny
AutorAntonín Hudec

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V