Nálada Evropanů se zhoršila, dolar po rekordním zrychlení inflace oslabuje

Nálada Evropanů se zhoršila, dolar po rekordním zrychlení inflace oslabuje

Pavel Peterka
08:42 14. dubna 2021

Klíčové body

  • Nálada na evropských trzích se zhoršuje. Výsledky ZEW indikátoru ekonomického sentimentu v eurozóně poklesly meziměsíčně o 7,7 bodů na 66,3 bodů.
  • V České republice zrychluje inflace, a to především vlivem růstu cen pohonných hmot. Ty mají navíc v loňském roce nízkou srovnávací základnu.
  • Dolar oslabil proti euru na třítýdenní minimum po zveřejnění březnové inflace v USA, kde došlo k největšímu meziměsíčnímu nárůstu od srpna roku 2012.
Zdroj: Depositphotos

Nálada na evropských trzích se zhoršila. Dokládají to nejnovější výsledky ZEW indikátoru ekonomického sentimentu. V dubnu v rámci eurozóny klesly hodnoty ZEW indexu na 66,3 bodů oproti březnovým 74 bodům. Takový propad nebyl v rámci eurozóny přepokládán, když očekávaná hodnota pro duben byla 73,2 bodů. Výsledný propad indexu tak byl proti predikci o 6,9 bodů vyšší. Vedle nálady na trzích eurozóny klesají také inflační očekávání. Ta dle průzkumu ZEW poklesla proti březnu o 5,5 bodu na výsledných 75,1 bodů. I přes zmíněný pokles značí výsledná hodnota přesvědčení, že v následujících 6 měsících v rámci eurozóny inflace poroste.

Primární zájem ZEW indikátoru je však samozřejmě Německo a jeho ekonomika, která v rámci indexu v dubnu meziměsíčně ztratila 5,9 bodů a dosáhla na 70,7 bodů. Přitom očekávaná dubnová hodnota byla 79 bodů. Pro Německo se jedná o první propad od listopadu roku 2020, což značí, že euforie z posledních měsíců slábne. Nenaplněné sliby a predikce v oblasti vývoje pandemie, tempa očkování, rozvolňování a ekonomické obnovy se přirozeně podepsaly na tržním sentimentu. Nejedná se však pouze o trend v rámci Evropy. V USA, jejichž experti jsou zahrnuti v průzkumu ZEW, došlo také k poklesu tržních očekávání. V dubnu byla hodnota indikátoru ekonomických očekávání v USA 74,4 bodu, což je o 8,2 bodů méně, než tomu bylo v březnu. Pokles je tak prudší než v eurozóně či než přímo v Německu. I tak jsou ale ekonomická očekávání v USA vyšší než v Evropě.

Zatímco v eurozóně klesají tržní i inflační očekávání, v České republice inflace v březnu meziměsíčně zrychlila o 0,2 procentního bodu na 2,3 %. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 2,3 %. Meziměsíční růst inflace byl tažen především růstem cen v oddíle doprava, kdy ceny pohonných hmot a olejů rostly o 5,9 %. Vyšší cena ropy na světových trzích a s ní spojený růst cen pohonných hmot bude vyvíjet tlak na rychlejší inflaci i v následujících měsících, a to i vlivem jejich nízké ceny v minulém roce. V meziměsíčním srovnání snižoval celkovou úroveň inflace především pokles cen v oddíle bytové vybavení a zařízení domácností. Na meziročním růstu inflace měl vedle růstu cen pohonných hmot zásadní vliv oddíl alkoholických nápoje a tabák. Cena tabákových výrobků totiž meziročně vzrostla o 17,5 %. Oproti březnu loňského roku vzrostly významně také ceny automobilů, a to o 9,3 %. V oddíle potraviny došlo naopak k meziročnímu poklesu spotřebitelských cen, což výslednou inflaci zpomalilo. Na základě současného vývoje stále očekáváme, že Česká národní banka začne v druhé polovině roku zvyšovat úrokové sazby. Nejpravděpodobněji však až v posledním čtvrtletí tohoto roku. Utažení měnové politiky spolu se zlepšením ekonomické a tržní nálady i výhledu by mělo vést k posílení koruny. Pro letošek pracujeme se scénářem posunu do pásma 25,00 až 25,50 za euro.

Inflace v březnu v USA meziměsíčně vzrostla o 0,2 procentního bodu na 0,6 % oproti očekávaným 0,5 %. Jednalo se o největší nárůst od srpna roku 2012. Tento nárůst byl tažen především energetickou složkou, na pozadí toho, a rovněž i z hlediska dalšího inflačního výhledu, stojí oživení poptávky vlivem fiskálního stimulu a rostoucí proočkovaností populace. O 0,1 procentního bodu překonal očekávání i meziroční růst inflace, který činil 2,6 %. Nad očekávání rostla i jádrová inflace v USA. Konkrétně meziměsíčně o 0,2 procentního bodu na 0,3 % a meziročně z 1,3 % na 1,6 %. Celkově vyzněla inflační čísla vesměs v souladu s tržním konsensem. Absence překvapení směrem vzhůru vedla k poklesu amerických výnosů a oslabení dolaru. Dnes ráno se kurz proti euru posunul na třítýdenní minimum.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1968 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 91,70 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1917 do 1,1985 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,92 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,83 až 26,00 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,58 až 21,82 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenost 14.04.2021 08:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/nalada-evropanu-na-trzich-klesa-dolar-po-rekordnim-zrychleni-inflace-oslabuje/
KategorieDevizové trhy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V