Červnová inflace v eurozóně potvrdí svůj květnový vzestup (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Tento týden se budou mísit důležitá ekonomická data spolu s politickými událostmi. Nabitý bude zejména konec týdne. Dozvíme se, jak rychle rostly v červnu spotřebitelské ceny v eurozóně a jaká byla dynamika deflátoru soukromé spotřeby v USA. Spojené státy by do konce měsíce měly přijít s novými obchodními omezeními proti Číně, zatímco jednání Evropské rady by se mělo zabývat migrací, rozpočtem i vnějšími vztahy. Zásadní domácí událostí bude středeční zasedání ČNB, na kterém hrozí zvýšení sazeb.    

Týden je nabitý zajímavými daty i politickými událostmi

Data zveřejněná tento týden potvrdí letní návrat inflace v eurozóně a pokračující inflační tlaky ve Spojených státech. Důležité ale zůstanou i politické události. Na zasedání Evropské rady by mohlo dojít k dílčí dohodě o tom, jak se postavit k migrační krizi. Dohoda však pravděpodobně neuspokojí nejvíce zasažené středomořské státy. Projednávat by se měl i návrh rozpočtu pro eurozónu. Ten společně předloží Německo a Francie. Spojené státy by do konce měsíce měly přestavit další obchodní bariéry namířené proti Číně.

ČNB podle nás v těsném hlasování sazby nezvedne

Dlouho se zdálo, že červnové zasedání ČNB bude víceméně nezajímavá událost. Nakonec vše nasvědčuje tomu, že půjde o velmi dramatické setkání. Podle tržních cen dojde ke zvýšení sazeb přibližně na 55 %. My se domníváme, že i kvůli nepřítomnosti největšího jestřába z bankovní rady M. Hampla, nakonec ke zvýšení sazeb nedojde. Nicméně výstup ze zasedání by měl jednoznačně naznačit růst úroků na srpnovém zasedání. Zajímavé bude i páteční zveřejnění statisticky národních účtů. S jejich publikací by totiž mělo dojít k rozsáhlé revizi HDP za loňský rok. Více jsme o zasedání ČNB psali zde: http://bit.ly/2tjfPr6. 

Zaostřeno na dnešek: Ifo index v červnu ještě klesnul

Týden začíná spíše klidně. Důležité události přijdou až ke konci týdne. Data by měla ukázat na mírný pokles nálady v Německu. Trh očekává zhoršení sentimentu i v okolí Dallasu. Důvěra v českou ekonomiku by měla zůstat stabilní. 

Ifo index klesnul, ale stále ukáže na dobrou růstovou dynamiku

Červnový Ifo index by měl zaznamenat snížení. PMI už se sice stabilizují, ale Ifo index se ještě stále nachází na příliš vysokých úrovních. Údaje za červen by měly odrážet obavy o omezování světového obchodu. Ifo je však ze všech německých předstihových indikátorů pokrývá nejširší část ekonomiky a měl by také ukázat na silné růstové momentum domácí části ekonomiky. My očekáváme, že právě díky domácí poptávce německý HDP ve druhém čtvrtletí výrazně zrychlil.

Trump znovu pohrozil cly na evropská auta

I přes další hrozby obchodních válek si euro v pátek polepšilo. Své obchodování minulý týden zavřelo na 1,163 USD/EUR. Donald Trump v pátek pohrozil, že pokud EU neodvolá svá opatření vůči Spojeným státům, je připraven zavést 20% clo na dovoz aut. Série obchodních přestřelek by tak přerostla v plnohodnotnou obchodních válku.  

Důvěra v domácí ekonomiku zůstává neotřesena

Dnešní údaje o důvěře v domácí ekonomiku by neměly přinést výraznější překvapení. Domácí podniky se zatím necítí ohroženy současnou podobnou amerických cel a stále těží z rostoucí poptávky z EU. Domácnosti nadále profitují z velmi utaženého trhu práce, který se odráží ve vysokém mzdovém růstu.

Region na konci týdne posiloval

Konec týdne proběhl na regionálních trzích v úplném klidu. Zlotý a forint smazaly své čtvrteční ztráty, zatímco koruna se dokonce dostala pod svou čtvrteční otevírací úroveň a týden uzavírá na hladině 25,79 CZK/EUR. Na rozdíl od svých regionálních protějšků koruna má podporu investorů díky očekávanému letnímu zvýšení úrokových sazeb.
Autor: Viktor Zeisel

Zařazenopo 25.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/4a7abeea_cervnova_inflace_v_eurozone_potvrdi_svuj_kvetnovy_vze...

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V