Silná inflace přibližuje Česko dalšímu zvyšování sazeb (Analýzy makroindikátorů)

Květnová inflace zrychlila a vrátila se nad cíl centrální banky. Cenová hladina rostla kvůli zdražování potravin. Slušnou dynamiku zaznamenaly také jádrové ceny. Výrazně se na cenovém růstu podílely také ceny pohonných hmot, které sledovaly růst ceny ropy na světovém trhu. K inflačním tlakům se tentokrát přidala i koruna, která v květnu v důsledku výprodeje rizikových aktiv oslabila. Dnešní statistika tak přidává další střípek do mozaiky dřívějšího zvyšování sazeb. My zatím počítáme s listopadem, ale srpen představuje stále větší riziko.       

Inflace v květnu zrychlila na 2,2 % a ve velkém stylu se vrátila nad inflační cíl ČNB. Cenová hladina vzrostla o 0,5 % m/m. Na jejím růstu se podílely jak volatilní složky cen potravin a pohonných hmot, tak i jádrová inflace. Jádrové ceny se meziměsíčně zvýšily o čtvrt procenta, zatímco potraviny zdražily o 0,9 % a pohonné hmoty dokonce o 4 %. V květnu se sešlo několik inflační tlaků, jejichž vliv ještě nějakou dobu bude držet cenový růst nad dvěma procenty. V první řadě se v cenách projevuje prudký růst mezd, který zvyšuje ceny služeb. K němu se přidává zvyšování cen ropy na světových trzích a oslabení koruny.

Meziroční jádrová inflace se udržela na 2,1 %, růst cen pohonných hmot se v meziročním vyjádření znovu dostal do kladných hodnot, když si připsal 4,8 %. Inflace cen potravin také zrychlila, když se znovu vyhoupla přes dvouprocentní hranici na 2,4 % a o dvě desetiny procentního bodu je vyšší i inflace regulovaných cen, která vykázala 1,6 %.  

Současná inflace o tři desetiny překonává květnovou prognózu ČNB. Nad inflačním cílem by se cenový růst měl udržet ještě přes prázdniny. Po nich očekáváme zvolňování inflace v důsledku efektu statistické základny. I přes mírné oslabení inflace předpokládáme, že centrální banka bude pokračovat ve zvyšování sazeb. Jádrová inflace se totiž bude pohybovat velmi blízko dvou procent, což pro ČNB bude i nadále představovat jasný signál o stabilních inflačních tlacích. K dalšímu zvýšení sazeb podle nás dojde v listopadu. Nicméně se výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že k němu ČNB přistoupí už v srpnu. Hodně bude záležet na vývoji kurzu koruny. My očekáváme, že se do konce června vrátí na 25,50 CZK/EUR a bude dál pokračovat v posilování.
Autor: Viktor Zeisel

Zařazenopo 11.06.2018 10:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/7d9b28ac_silna_inflace_priblizuje_cesko_dalsimu_zvysovani_saze...

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V