ČNB chystá ohlášení nejtvrdšího omezení hypoték u nás (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

O2 schválila výplatu 21 CZK na akcii.

Ve druhé polovině příštího roku by měla proběhnout aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G, která umožní vstup čtvrtého mobilního operátora.

Předpokládá se, že ČNB příští týden ohlásí nejtvrdší omezení hypoték v historii.

Evropské akcie by měly dnešní obchodování zahájit růstem.

Dnešní den patří květnovým předstihovým ukazatelům PMI z řady zemí Evropy i za celou eurozónu i USA. U všech se očekává mírný meziměsíční nárůst i vzhledem k velmi dobrým výsledkům ostatních předstihových ukazatelů.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy zakončily včerejší obchodování v ziscích. Na trzích pokračovala pozitivní nálada z pátečního příjemného překvapení z čísel o zaměstnanosti. Index Dow Jones vzrostl o 0,7 %, S&P 500 získal 0,5 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,7 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo výrobcům luxusního zboží (+1,1 %) a realitním developerům (+1 %). Naopak energetické společnosti a sektor utilit ztratily shodně 0,9 % hodnoty. Nasdaq se včera přiblížil historickým maximům z března tohoto roku, čemuž pomohly i růsty akcií technologických gigantů jako Apple (+0,8 %) a Amazon (+1,5 %).

Trhy v asijsko-pacifickém regionu uzavírají úterní obchodování rozpolceně. Polovina regionu roste přibližně o 0,3 až 1,4 % a ta druhá část klesá v rozmezí 0,1 až 0,5 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který zvyšuje svoji kapitalizaci o 0,2 %, se nejlépe vede telekomunikacím (+1,3 %) a technologickým firmám (+0,6 %). Propadlíkem jsou energetické společnosti (-1,7 %).

O2 Czech Republic

Telekomunikační společnost O2 včera na své řádné valné hromadě akcionářů rozhodla o výplatě dividendy v celkové výši 21 CZK na akcii. Z toho 17 CZK bude tvořit dividenda ze zisku minulého roku a zbytek výplata části emisního ážia. Stejnou částku O2 vyplatila akcionářům i loni. Celkově vyplatí na dividendách 5,3 mld. CZK, tedy 98 % loňského čistého zisku. S částí emisního ážia pak výplata naroste na 6,5 mld. CZK.

Aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G v pásmu 700 MHz, které se uvolní přechodem na standard DVB-T2, by mohla začít ve druhém pololetí příštího roku. Umožní vstup čtvrtého mobilního operátora. Český telekomunikační úřad nabídne i frekvence v pásmu 3,5 GHz. Za obě pásma chce získat kolem osmi miliard korun.

Bankovní sektor

Banky počítají s tím, že již příští týden ČNB oznámí, jaký nejvyšší úvěr si lidé budou moci dovolit vzhledem ke svým příjmům. Předpokládá se, že se tak omezí přístup k hypotečnímu úvěru pro 20 až 30 % žadatelů o novou hypotéku. Očekává se, že ČNB doporučí bankám, aby poskytované hypotéky splňovaly nová dvě pravidla. Prvním je, že splátka úvěru nebude smět přesáhnout 40 % čistého měsíčního příjmu. Druhé pravidlo zastropuje výši hypotečního úvěru (včetně všech dalších úvěrů, které již žadatel má) na osminásobek jeho čistého ročního příjmu. Dá se předpokládat, že novinka nezačne platit okamžitě poté, co ji ČNB příští týden ohlásí. V minulosti dávala bankám několikaměsíční lhůtu, aby se na regulaci připravily. Veškerá omezení hypoték ze strany ČNB mají podobu doporučení bankám, protože dosud neexistuje zákon, jímž by si centrální bankéři mohli tato pravidla vynutit. Banky se nicméně těmito doporučeními většinou řídí.

Autor: Jiří Kostka

Zařazenoút 05.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/98bca344_cnb_chysta_ohlaseni_nejtvrdsiho_omezeni_hypotek_u_nas




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V