Odborná skupina pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb jednala o zákonu o přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací

Dne 27. února 2018 se uskutečnilo osmé zasedání Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb.

Hlavním tématem jednání byl opět připravovaný zákon o přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací, který se v současné době nachází ve fázi vypořádání připomínek vzešlých z meziresortního připomínkového řízení. Vzhledem k výsledku vypořádávání se objevila obava, aby zákon nepřinesl větší rozvolnění než současná právní úprava (především s ohledem na institut nepřiměřené zátěže). Kompromisu bylo dosaženo v případě přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací škol a školských zařízení, které nebudou z povinnosti vyjmuty, ale bude v jejich případě odložena účinnost zákona na 1. ledna 2023. Velmi problematické je ale vyjmutí z povinnosti přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací České televize a Českého rozhlasu. Bude třeba důkladně informovat uživatele, aby uplatňovali stížnosti, pokud nebudou některé internetové stránky nebo mobilní aplikace přístupné. Je však velkou otázkou, jak bude posuzován institut nepřiměřené zátěže. Dle aktuálního průzkumu činí náklady na zpřístupnění internetových stránek nebo mobilních aplikací 2 až 5 % z celkových nákladů.

Mimo hlavní téma byla diskutována i přístupnost systému EET a aplikace Účtenkovka. V případě EET zbývá dořešit už jen několik dílčích problémů, aplikace Účtenkovka však není přístupná vůbec a její zpřístupnění lidem se zrakovým postižením se začne teprve řešit.

Zazněla opětovná zpráva od zástupkyně Ministerstva průmyslu a obchodu o průběhu projednávání směrnice EAA. V této souvislosti skupina doporučuje, aby bylo dohlédnuto na zachování platebních terminálů v této směrnici.

Rozprava se vedla rovněž k bezdotykovým displejům výtahů, které se začínají objevovat. Pokud jsou však instalovány bez možnosti, aby člověk se zrakovým postižením využil jiného způsobu manipulace s výtahem, jedná se o porušení vyhlášky č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb.

Zástupkyně Ministerstva vnitra informovala o projektu „Byrokratické mapy“, který má za cíl zmapovat přístupnost veřejné správy pro běžného uživatele, tedy i člověka se zdravotním postižením.


Zařazenost 28.02.2018 11:02:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/ppov/vvzpo/aktuality/odborna-skupina-pro-pristupnost-verejne-spravy-a-verejnych-sluzeb-j...
Přílohy
KategorieAktuality

Související témata

Služba | Věci Veřejné
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.