Výplata sirotčího důchodu po ukončení studia má svá pravidla

Praha 4. 7. 2017

Červen je zpravidla měsícem, kdy žáci ukončují povinnou školní docházku, a studenti své studium maturitou nebo absolutoriem na středních či vyšších odborných školách. Pokud jim Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácí sirotčí důchod, potrvá jeho výplata při splnění zákonem stanovených podmínek i během července a srpna. V případě ukončení vysokoškolského studia je sirotčí důchod vyplácen jen ještě následující měsíc po měsíci, ve kterém bylo studium ukončeno.

Letní měsíce jsou obdobím, kdy ČSSZ převážně zasílá sirotkům-absolventům rozhodnutí o odnětí jejich sirotčího důchodu. Je to z toho důvodu, aby ověřila, zda studium příjemců sirotčích důchodů trvá, a je tedy splněna jedna z podmínek nároku na něj. Další podmínkou trvání jeho výplaty je, že sirotek dosud nedosáhl věkové hranice 26 let.

 

Ukončení povinné školní docházky

Pokud je sirotek po skončení povinné školní docházky veden v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci, i nadále mu náleží sirotčí důchod, avšak nejdéle do 18. roku věku. V tomto případě je třeba ČSSZ předložit potvrzení příslušné krajské pobočky Úřadu práce. Toto platí i v situaci, kdy je středoškolské studium neúspěšně či předčasně ukončeno. V případě, kdy se sirotek, který ukončil povinnou školní docházku, nepřihlásí do evidence uchazečů o zaměstnání, je mu sirotčí důchod vyplácen nejdéle do srpna.

Budoucím studentům středních nebo vyšších odborných škol, kteří pokračují po ukončení „devítiletky“ dále ve studiu, lze doporučit, aby si potvrzení o studiu na střední škole obstarali už koncem prázdnin, kdy většina škol již funguje. Potvrzení o studiu je důležitým dokladem, na základě kterého ČSSZ může nadále sirotčí důchod vyplácet.

 

Maturita, absolutorium

Po ukončení studia na střední či vyšší odborné škole náleží dítěti sirotčí důchod ještě za prázdninové měsíce. Podmínkou je, že po celý kalendářní měsíc sirotek nevykonává výdělečnou činnost, ze které je odváděno pojistné na sociální zabezpečení, popřípadě nepobírá podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

 

Státní závěrečná zkouška

Po ukončení vysokoškolského studia náleží dítěti sirotčí důchod ještě následující kalendářní měsíc po měsíci, ve kterém studium ukončil. Nesmí ale po celý tento kalendářní měsíc vykonávat výdělečnou činnost zakládající účast na pojištění či pobírat podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. Pokud však sirotek vysokoškolské studium přeruší, přestává být nezaopatřeným dítětem již dnem přerušení studia a zaniká mu nárok na výplatu sirotčího důchodu.

V případě, kdy student předloží aktuální potvrzení školy o trvání, resp. pokračování svého studia, a prokáže tedy, že jsou splněny podmínky nároku na výplatu sirotčího důchodu, bude mu výplata dávky obnovena.

 

Prázdninové brigády

Sirotčí důchod náleží i v době prázdnin mezi jednotlivými ročníky studia na dané škole a i mezi jednotlivými studii, např. mezi středoškolským či vysokoškolským, bakalářským a magisterským stupněm denního studia apod., pokud na sebe studium bezprostředně navazuje, a to aniž se sleduje rozsah výdělečné činnosti. Doba mezi jednotlivými studii na vysoké škole však nesmí přesáhnout tři kalendářní měsíce. Pokud sirotek dále studuje (nejdéle do 26. roku věku), musí ČSSZ předložit nové potvrzení o tomto studiu, aby jeho nárok na sirotčí důchod trval.

 

Potvrzení o studiu

Potvrzení o studiu musí obsahovat identifikační údaje o studentovi a škole, formu studia, v jakém ročníku student je a kdy má být studium za normálního průběhu ukončeno. Na potvrzení rovněž musí být uvedeno číslo jednací, pod nímž je sirotčí důchod evidován (nejčastěji rodné číslo příjemce). Doklad se zasílá přímo na ústředí ČSSZ, je také možné ho odevzdat na místně příslušné okresní, v Praze Pražské, v Brně Městské správě sociálního zabezpečení (OSSZ). Doklad o studiu je nutné předložit kromě již zmíněné situace i v případě, že student své studium znovu zahájil po jeho předchozím přerušení, a také vždy, když ho k tomu ČSSZ vyzve.

 

Výplata sirotčího důchodu zletilému vs. nezletilému sirotkovi

Je-li sirotek nezletilý, je sirotčí důchod vyplácen jeho zákonnému zástupci, což je zpravidla žijící rodič, případně opatrovníkovi nebo zvláštnímu příjemci. Důchod je i po nabytí zletilosti sirotka vyplácen k rukám fyzické osoby (zpravidla rodiče), které byl vyplácen již před nabytím svéprávnosti dítěte, pokud s tím zletilý sirotek souhlasí. K tomu je třeba jeho čestné prohlášení. Zletilému sirotkovi, který požádá ČSSZ o změnu způsobu výplaty důchodu, bude zajištěna výplata sirotčího důchodu přímo jemu, a to buď na jeho účet u peněžního ústavu, nebo v hotovosti prostřednictvím pošty.

 

Každou změnu je třeba oznámit

Ukončí-li nebo přeruší-li sirotek studium dříve, než bylo uvedeno v odevzdaném potvrzení o studiu, nebo pokud změní formu studia, je jeho zákonnou povinností tuto skutečnost do 8 dnů písemně sdělit ČSSZ. V případě, že by tak neučinil a nadále neoprávněně pobíral sirotčí důchod, má podle zákona povinnost vrátit vyplacený důchod, který mu nenáležel.

 

Jiné formy studia

Platí rovněž, že pokud student zvolí distanční, večerní či kombinovanou formu vzdělávání, během něhož vykonává výdělečnou činnost v rozsahu zakládajícím účast na pojištění nebo pobírá podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci (tyto skutečnosti je třeba ČSSZ sdělit), sirotčí důchod mu nenáleží a ČSSZ ho odejme.

Studenti jiných forem studia, kteří si tzv. přivydělávají, k potvrzení o studiu navíc přiloží prohlášení, že jejich výdělečná činnost nezakládá účast na pojištění. Studenti jiných forem studia, kteří jsou současně vedeni v evidenci úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání, spolu s potvrzením o studiu předkládají potvrzení krajské pobočky Úřadu práce o tom, že nepobírají podporu v nezaměstnanosti či podporu při rekvalifikaci.

 

Vliv sňatku či mateřství na výplatu sirotčího důchodu studentovi

Pokud trvá studium (přesně řečeno „soustavná příprava na budoucí povolání“) a sirotek nedosáhl věku 26 let, náleží výplata sirotčího důchodu i po uzavření manželství. Pokud jsou plněny výše uvedené podmínky, nebrání výplatě sirotčího důchodu ani pobírání rodičovského příspěvku, stane-li se student-sirotek rodičem.

 

Informace o podmínkách nároku na sirotčí důchod a odbornou konzultaci v konkrétním případě podají pracovníci OSSZ, klientského centra při ústředí ČSSZ, případně call centra pro důchodové pojištění na telefonním čísle 257 062 860.

Sociální pojištění v kostce zaměřené speciálně na absolventy a studenty je obsahem letáku Sociální zabezpečení - informace pro studenty.


Zařazenoút 04.07.2017 10:07:00
ZdrojČSSZ
Originálcssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2017/2017-07-04-vyplata-sirotciho-du...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.