Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  26.02.2004 09:45:01

Pokles podnikatelské důvěry se v únoru zastavil



Souhrnný indikátor podnikatelské důvěry se v únoru oproti předchozímu měsíci zvýšil o 2,2 procentního bodu na 104,4 bodu. Zastavil se tak pokles optimismu podnikatelů, který trval od října loňského roku. Vyplývá to z informací, které dnes ČIA poskytl Český statistický úřad (ČSÚ).

Hodnocení vlastní ekonomické situace průmyslových podniků se v únoru oproti lednu mírně zhoršilo. Výrazně lepší byl odhad současné poptávky po produkci firem jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Stav zásob hotových výrobků se zvýšil.

Respondenti v sektoru průmyslu očekávají v příštích třech měsících zrychlení výrobní činnosti, zlepšení vývoje zaměstnanosti a v horizontu půl roku i zlepšení své ekonomické situace. Celkově se indikátor podnikatelské důvěry průmyslových podniků v únoru zvýšil o 4,9 bodu na 105,3 bodu. Meziročně je podnikatelská důvěra o 2,9 bodu vyšší.

Ve stavebních podnicích se v únoru udrželo dobré hodnocení současné ekonomické situace z předchozích měsíců, i když oproti lednu došlo k jeho snížení. Hodnocení domácí poptávky pokleslo. Pro příští tři měsíce však respondenti očekávají zlepšení zaměstnanosti. Celkový indikátor důvěry ve stavebnictví oproti minulému měsíci poklesl o 1,1 bodu na 101,8 bodu, meziročně je však vyšší o 1,1 bodu.

Hodnocení vlastní ekonomické situace podnikatelů v oblasti maloobchodu se meziměsíčně zhoršilo. Prodejci jsou však více optimističtější ohledně vývoje ekonomické situace v následujících šesti měsících. Celkový indikátor důvěry se meziměsíčně nezměnil a zůstává na úrovni 105 bodů, což je o 3,7 bodu méně než před rokem.

Indikátor důvěry v průmyslu je počítán jako rozdíl mezi kladným a záporným očekáváním zprůměrovaného vývoje celkové poptávky, výroby a stavu zásob. Indikátor důvěry ve stavebnictví zahrnuje celkovou poptávku a vývoj zaměstnanosti. Indikátor důvěry v obchodu je průměr hodnocení ekonomické situace, stavu zásob a očekávaného vývoje ekonomické situace.

-jn-, -ph-



Copyright 2004 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688