Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  02.04.2024 09:06:01

Ranní okénko - V tomto týdnu data o inflaci v eurozóně či z amerického trhu práce

Povelikonoční týden nabídne z české ekonomiky zápisky z posledního zasedání bankovní rady ČNB a také nejnovější data ohledně indexu nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu a vývoje státního rozpočtu. V pátek doplní tyto údaje výsledek maloobchodních tržeb, který by mohl potvrdit rostoucí trend spotřeby českých domácností. Co se týká globálních dat, tak mezi nejzajímavější bude zcela jistě patřit předběžný odhad březnové inflace, který bude zveřejněn již dnes v Německu a následovaný o den později odhadem inflace za březen v celé eurozóně. Čtvrtek přinese zápis z březnového zasedání ECB, který ale mnoho nového nejspíše nenabídne. Ze Spojených států amerických v tomto týdnu dorazí zejména data o tamním trhu práce. Nejprve bude ve středu publikována neoficiální statistika změny pracovních míst dle agentury ADP, ale trh bude spíše vyčkávat na pátek, kdy budou vydány oficiální statistiky včetně vývoje nezaměstnanosti.

Dnes bude zveřejněn záznam z posledního zasedání bankovní rady ČNB, který by měl více přiblížit argumentaci jednotlivých členů jejich posledního rozhodnutí. Dozvíme se také výsledek indexu nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu, kde očekáváme v březnu stagnaci okolo únorové hodnoty. V odpoledních hodinách bude odhalen úvodní odhad březnové inflace v Německu, kde analytici očekávají její další pokles blíže k inflačnímu cíli.

Středa nejprve nabídne prvotní odhad inflace v eurozóně, kde by dle odhadu trhu měla jak meziroční, tak jádrová inflace poklesnout o jednu desetinu. Později se rovněž dozvíme první údaj z amerického trhu práce, a to konkrétně změnu počtu pracovních míst dle agentury ADP. Tento výsledek sice naznačí, jak se vyvíjí tamní trh práce, ale změnu očekávání trhu či vyšší volatilitu na finančních trzích by neměl přinést.

Ve čtvrtek se odehraje hlavní událost v rámci středoevropského regionu, protože bude zasedat Polská centrální banka. Ta patrně ponechá základní úrokovou sazbu již posedmé v řadě nezměněnou, tedy na úrovni 5,75 %. V tento den bude zveřejněn rovněž zápis z březnového zasedání ECB.

Pátek bude co do rozsahu dat nejobjemnějším dnem v tomto týdnu. Z české ekonomiky dorazí data o tržbách v maloobchodu, kde by podle našeho i tržního odhadu měl pokračovat jejich růst v rozsahu okolo 2 %. Ze Spojených států dorazí další data o trhu práce, a to o změně pracovních míst mimo zemědělský sektor (oficiální statistika) a o nezaměstnanosti, která více naznačí o stavu tamního trhu práce jako potenciálního proinflačního faktoru a tím pádem i dopadu na měnovou politiku Fedu.

Pohled zpět:

Na konci minulého týdne Český statistický úřad poměrně překvapivě revidoval finální odhad růstu HDP za 4.Q 2023, kdy česká ekonomika nakonec mezičtvrtletně vzrostla o 0,4 % (původně +0,2 %) a meziročně rostla o 0,2 % (původně -0,2 %). Pokles tuzemské ekonomiky za celý loňský rok byl tak korigován z -0,4 % na -0,2 %. Rovněž nečekaně byl změněn konečný odhad růstu americké ekonomiky, která nakonec anualizovaně vzrostla v posledním kvartále minulého roku místo o 3,2 % dokonce o 3,4 %, přičemž soukromá spotřeba rostla rychleji, než bylo původně odhadováno. Cenový index inflace PCE, pozorně sledovaným Fedem, stoupl z 2,4 % na 2,5 %. V meziměsíčním srovnání byly osobní příjmy v únoru vyšší o 0,3 % (odhad trhu 0,4 %, v lednu +1 %) a osobní výdaje až o 0,8 % (odhad trhu 0,5 %, v lednu 0,2 %). Tyto výsledky mají dopad i na měnovou politiku, kdy se sice stále jeví červen jako nejpravděpodobnější začátek snižování sazeb, ale pozdější termín nelze vyloučit.

Poslední den na akciových trzích před Velikonocemi byl velmi klidný, a tak zisky amerického indexu S&P 500, německého DAX i pražského PX byly spíše symbolického charakteru (+0,1 %).

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

15.04.2024Ranní okénko - Tento týden nabídne data o evropském i americkém průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.01.2024Ranní okénko - Tento týden ovládnou data o inflaci Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
03.01.2024Ranní okénko - Závěr týdne ve znamení dat z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688