Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  28.03.2024 12:03:53

Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat

Guvernér Fedu Christopher Waller uvedl, že se snižováním úrokových sazeb není kam spěchat, a zdůraznil, že nedávná ekonomická data odůvodňují odložení nebo redukci počtu letošních snížení. Waller označil poslední data o inflaci za „zklamání“ a řekl, že před snížením sazeb chce vidět „alespoň pár měsíců lepších inflačních čísel“. Poukázal na silnou ekonomiku a robustní trh práce jako na další důvody, proč má Fed prostor počkat, než bude mít důvěru, že inflace je na trvalé cestě k 2% cíli.

"Podle mého názoru je v reakci na nedávná data vhodné snížit celkový počet snížení sazeb nebo je odsunout dále do budoucnosti," řekl Waller ve středu před ekonomickým klubem v New Yorku. "Vidím, že ekonomika a trh práce stále vykazují sílu, zatímco pokrok ve snižování inflace se zpomalil," dodal Waller. "Kvůli těmto signálům nevidím žádný důvod spěchat se začátkem uvolňování měnové politiky."

Představitelé Fedu, kteří od července drží úrokové sazby na maximu, diskutují, kdy a do jaké míry letos snížit výpůjční náklady. Předseda Jerome Powell označil načasování takového rozhodnutí za „vysoce závazné“ a zdůraznil potřebu trpělivosti. Waller ve svých poznámkách čtyřikrát použil výraz „beze spěchu“. Investoři sázejí na to, že první snížení přijde v červnu.

Guvernér Fedu řekl, že nedávná ekonomická data „říkají, že je rozumné držet tuto sazbu na současné restriktivní pozici možná i déle, než se dříve myslelo, aby to pomohlo směřovat inflaci na udržitelnou trajektorii k 2 %.“

Podle mediínu politici ve svých nových prognózách zveřejněných tento měsíc počítají se třemi sníženími sazeb pro rok 2024. Úředníci jsou však názorově rozděleni. Devět z 19 úředníků plánuje dva nebo méně škrtů. A Raphael Bostic, hlasující člen Federálního výboru pro volný trh, letos očekává snížení úrokových sazeb pouze jednou.

Odolná ekonomika


Ekonomika nadále překvapuje úředníky odolným růstem. Politici Fedu tak výrazně zvýšili svůj odhad hrubého domácího produktu pro letošní rok na 2,1 % z 1,4 % v prosincovém odhadu. Nábor zaměstnanců zůstává silný a klíčové ukazatele cen v posledních měsících překonávaly očekávání ekonomů.

Waller řekl, že letos bude vhodné snížit základní úrokovou sazbu, protože ekonomika dále postupuje v oblasti inflace. "Stále věřím, že další pokrok umožní FOMC letos začít snižovat cílové rozmezí pro sazbu federálních fondů," řekl. "Ale dokud se tento pokrok neuskuteční, nejsem připraven tento krok udělat. Naštěstí síla americké ekonomiky a odolnost trhu práce znamenají, že riziko, že budeme čekat na uvolnění politiky o něco déle, je malé a výrazně nižší než riziko toho, že budeme jednat příliš brzy."

Waller také jasně řekl, že je velmi malá šance, že by Fed úrokové sazby dále zvýšil. „V centrálním bankovnictví nikdy neříkáme nikdy, ale na inflační frontě by se muselo skutečně něco dramaticky změnit, abychom o tom mohli přemýšlet,“ řekl. "A to my neočekáváme."

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688