cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  22.03.2024 12:41:58

Cena zemního plynu v Evropě se ve druhé polovině února odrazila ode dna a přesunula se na mírně vyšší úroveň - Globální ekonomický výhled - březen 2024 - Ostatní komodity

Cena zemního plynu v Evropě se ve druhé polovině února odrazila ode dna a přesunula se na mírně vyšší úroveň. Důvodem je očekávaná nižší produkce větrných elektráren a obavy z omezení dodávek LNG kvůli sílící poptávce z Asie a přetrvávajícím technickým problémům klíčového vývozního terminálu v USA (které zároveň vedly k nižší ceně plynu na tamním trhu). Naopak dodávky plynu z Norska zůstávají stabilní. Ve druhé polovině února se rovněž zastavil několik měsíců trvající pokles ceny uhlí pro evropský trh. Ta následně do poloviny března vzrostla o cca 15 %.

Index cen průmyslových kovů se v únoru mírně snížil, ale v první polovině března vzrostl nejvýše od loňského května. K optimismu přispělo další zlepšení PMI globálního zpracovatelského průmyslu, který v únoru zaznamenal hodnotu 50,3. Rostly ceny prakticky všech složek indexu kromě ceny hliníku. Proti jejímu růstu působil fakt, že vývoz ruského hliníku nebyl zatím zařazen na sankční listinu. Cena niklu vzrostla po devíti měsíčních poklesech kvůli omezení produkce mimo

Čínu z důvodu nízkých cen. Naopak druhý měsíc v řadě klesala cena železné rudy, neboť produkce oceli v Číně zůstává slabá.

Index cen potravinářských komodit rostl druhý měsíc v řadě a v polovině března se dostal na nejvyšší hodnotu od loňského července. Z více než tříletého minima vzrostly ceny sóji (kvůli špatnému počasí v Jižní Americe) a kukuřice (z důvodu nižší sklizně v Jižní Africe, na Ukrajině a v Mexiku při růstu globální poptávky). Rostla i cena cukru a na rekordní úrovni se drží cena kakaa (kvůli špatné sklizni v Africe). V silném poklesu naopak pokračovala cena pšenice kvůli nízkému dovozu do Číny a vysokým očekávaným zásobám ve světě. Značně klesla i cena kávy.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688