cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  22.03.2024 12:00:27

Čínská vláda na začátku března stanovila stejný cíl růstu HDP pro letošní rok jako v roce 2023, a to ve výši přibližně 5 % - Globální ekonomický výhled - březen 2024 - Čína

Čínská vláda na začátku března stanovila stejný cíl růstu HDP pro letošní rok jako v roce 2023, a to ve výši přibližně 5 %. Zatímco minulý rok byl tento cíl dokonce mírně překonán, z pohledu současných problémů čínské ekonomiky ztrácející dynamiku po post-covidovém oživení bude splnění tohoto cíle v letošním roce velkou výzvou. To potvrzují i březnové výhledy analytiků CF, kteří předpokládají meziroční tempo růstu čínské ekonomiky v letošním a příštím roce pod 5 %. Loňský nerovnoměrný růst odhalil hlubokou strukturální nerovnováhu Číny, od slabé spotřeby domácností po snižující se podíl hrubých fixních investic odrážející také problémy na realitním trhu. Dále pokračuje zejména slabost ve výrobním sektoru, který trpí zejména utlumenou zahraniční poptávkou. Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu v únoru klesl na 49,1, a pohyboval se tak již pátý měsíc v řadě v pásmu ekonomické kontrakce. To vše vyvolává nejistoty ohledně udržitelnosti stávajícího modelu růstu. Splnění cíle růstu ekonomiky bude dle čínských představitelů rovněž vyžadovat proaktivní fiskální a měnovou politiku, včetně zvýšení zaměstnanosti a vytvoření více než 12 milionů pracovních míst ve městech a udržení míry nezaměstnanosti na přibližně 5,5 %.

Spotřebitelské ceny v únoru poprvé za šest měsíců meziročně vzrostly, zatímco u cen výrobců došlo k prohloubení deflace. Meziroční růst spotřebitelských cen o 0,7 % byl nejvyšší od března minulého roku, což je v kontrastu s lednovým poklesem o 0,8 %. To odráželo zejména zvýšené výdaje domácností spojené s oslavami čínského Nového roku, který letos připadl až na 10. února. Kromě nižší srovnávací základny byl růst podpořen především zvýšením cen vepřového masa, zeleniny a také služeb spojených s cestováním. Definitivní odeznění deflace je tak stále nejisté, neboť domácí poptávka zůstává i nadále slabá Dosáhnout stanoveného cíle v podobě meziročního růstu spotřebitelské inflace ve výši 3 % bude podobně jako minulý rok složité. Spotřebitelské ceny letos dle březnového výhledu analytiků CF vzrostou pouze o 0,8 %, přičemž v příštím roce tempo jejich růstu zrychlí na 1,5 %. Ceny výrobců, ve kterých se dlouhodobě projevují nízké ceny komodit i nízká výrobní aktivita, v únoru meziročně dále poklesly z lednových -2,5 % na -2,7 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688