Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  22.03.2024 09:12:00

Služby v eurozóně nahoru a průmysl dolů, koruna v závěru týdne slábne - Rozbřesk

Zatímco ještě v polovině roku 2023 byla podnikatelská nálada v eurozóně vyloženě depresivní, začátek nového roku se nese ve znamení rostoucího optimismu. Souhrnný index nákupních manažerů (PMI) se v březnu vyšplhal na 50 bodů, tj. hranici oddělující pásmo expanze a recese. Toto číslo v sobě nicméně skrývá dva protichůdné příběhy - na jedné straně pozitivní vývoj v sektoru služeb (51,1), na druhé pak útlum ve zpracovatelském průmyslu (45,7).

Službám pomáhá zejména pozvolné oživení spotřebitelské poptávky díky klesající inflaci a obnovené kupní síle. Z pohledu ECB je důležitou zprávou březnové zvolnění cenových tlaků, ať již jde o ceny vstupů nebo výstupů. Právě ve službách je totiž inflace stále zvýšená a pro centrální banku představuje – společně se svižnou mzdovou dynamikou – hlavní důvod k opatrnosti při rozhodování o dalších měnově-politických krocích.

Ve zpracovatelském průmyslu mezitím dochází druhý měsíc v řadě k viditelnému zhoršení nálady. Ze dvou horších čísel zatím není možné dělat silné závěry pro celý letošní rok, je ale zřejmé, že se průmyslu zatím nedaří vypořádat s přetrvávajícími problémy. To platí především pro německý výrobní sektor, kde poklesl index PMI na slabých 41,6 při dále klesající výrobě a počtu nových zakázek. Problémem je jak slabá zahraniční poptávka (zejména z Číny), tak zhoršující se konkurenceschopnost německého průmyslu, který trendově klesá již od roku 2018. Negativní dopady rozpadlých dodavatelských řetězců, drahých energií nebo zostřené konkurence v oblasti elektromobility situaci dále zhoršují.

Celkově lze však hodnotit včera zveřejněná čísla jako mírně povzbuzující. Pro HDP za první čtvrtletí se toho příliš nemění a černá nula bude pro eurozónu vlastně úspěchem. V další části roku by mělo přijít na řadu oživení – mělo by se však jednat o postupné odlepování ode dna, spíše než agresivní odraz směrem vzhůru. A to bude společně s ustupujícími cenovými tlaky silný argument pro ECB, aby začala v polovině tohoto roku snižovat úrokové sazby z aktuálních 4 %.

Rozbřesk: Služby v eurozóně nahoru a průmysl dolů, koruna v závěru týdne slábne

*** TRHY ***

Koruna
Rozbřesk: Služby v eurozóně nahoru a průmysl dolů, koruna v závěru týdne slábne
Koruna od středečního zasedání ČNB mírně oslabuje a včera zakončila obchodování poblíž úrovně 25,30 EUR/CZK. Pokračující bonanza na amerických akciových trzích a klesající averze k riziku tentokrát české měně příliš nepomáhají, neboť se trh stále soustředí primárně na negativní impuls z titulu zužujícího se úrokového diferenciálu. Při absenci významnějších makro čísel by mohl být dnešek na koruně relativně klidný.

Eurodolar

Včerejší výsledky PMI v eurozóně ponechaly ve hře plán ECB provést první snížení sazeb o 25 bazických bodů v červnu, což se euru nelíbilo. Pár EUR/USD po zveřejnění PMI klesl z úrovně 1,0940 až těsně pod 1,09. Dolaru naopak pomohla i ranní americká data (Philly Fed, další nízký počet týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti a slušné PMI; kompozitní 52,2).
Mizerná PMI v Německu mohou být předzvěstí i horšího výsledku německého indexu podnikatelské nálady Ifo, který bude zveřejněn dnes ráno. Eurodolar by však na něco takového měl být připraven, takže spíše se může dostavit jistá úleva, pokud se ukáže, že Ifo se nevyvíjí tak špatně, jako německá PMI.

Akcie
Zámořské trhy se včera pohybovaly v kladném teritoriu. Technologický Nasdaq přidal 0,2 %, index S&P 500 0,3 % a Dow Jones Industrial Average byl včera dokonce nejvýkonnějším z této trojice a polepšil si o 0,7 %. Mezi technologiemi se výrazně dařilo polovodičovému hráči Micron Technologies, který reagoval na výsledky nárůstem o solidních 14,1 %. Velkou událostí včerejšího dne pak bylo i dlouho očekávané IPO společnosti Reddit. Úpis byl předpokládán v cenovém rozmezí 32-34 USD za akcii a nakonec proběl na horní hranici tohoto pásma. Obchodní seanci zakončily akcie Reddit přece jenom v zelených číslech na 50,44 USD což je 7 % nad prvním obchodem a 48,4 % nad IPO cenou.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688