Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  20.03.2024 09:14:51

Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB i Fed

O hlavních událostech v ekonomickém světě není pochyb, dnes totiž zasedá Česká národní banka a také Americká centrální banka. Nejprve se v odpoledních hodinách dozvíme rozhodnutí ČNB. Je téměř jisté, že bude pokračovat cyklus uvolňování měnové politiky, ale je otázkou, jaké tempo bankovní rada zvolí. Po výsledku únorové inflace, která oproti predikcím trhu klesla až na 2 % a dosáhla tak inflačního cíle ČNB, na trhu rezonovalo, že by bankovní rada mohla přistoupit ke zrychlení snižování sazeb až o 75bb. Pro tento krok navíc hovoří stále slabá výkonnost české ekonomiky. Ovšem v minulém týdnu byla tato očekávání výrazně zchlazena komentáři viceguvernérky Evy Zamrazilové i členem bankovní rady Janem Kubíčkem. Oba uvedli, že se spíše kloní k opatrnějšímu přístupu, tj. snížení sazeb o 50bb, mimo jiné kvůli kurzu koruny, která je na slabší úrovni oproti poslední prognóze ČNB. To se projevilo i na očekávání trhu, kdy drtivá většina analytiků aktuálně odhaduje, že ČNB sníží sazby v rozsahu 50bb. Rovněž my očekáváme, že se bankovní rada rozhodne pro snížení sazeb o 50bb, nicméně se velmi pravděpodobně najdou v bankovní radě i hlasy pro razantnější krok. Paradoxně totiž právě výše zmíněná stanoviska členů bankovní rady měla za následek posílení koruny, což by mohlo přimět některé stále ještě nerozhodnuté členy hlasovat pro snížení sazeb až o 75bb.

Na rozdíl od ČNB je výsledek dnešního zasedání Americké centrální banky téměř jistý. Trhy dlouho sázely, že Fed zahájí cyklus uvolňování měnové politiky právě dnes, ale bylo to spíše jejich zbožné přání, které se nenaplní. Důvodů je mnoho. Zaprvé inflace ve Spojených státech amerických se aktuálně pohybuje okolo 3 % a jádrová inflace v únoru činila 3,8 % a ani meziměsíční dynamika nenaznačuje pozitivní trend. Rostou stále ceny ve službách a také v oblasti bydlení, což pro Fed představuje výraznou překážku k dosažení svého 2% cíle. Zároveň trh práce je stále přehřátý a spotřeba amerických domácností je na překvapivě vysoké úrovni a pohání tak tamní hospodářství k lepším výsledkům, ale na druhé straně také živí inflaci. Fed je tak v pozici, kdy si může dovolit držet sazby na vyšších úrovních po delší časový úsek (higher-for-longer), aby ekonomickou aktivitu zchladil a inflaci vrátil ke svému cíli. Aktuálně se jeví jako nejpravděpodobnější scénář prvního snížení sazeb červen, ale varianta pozdějšího uvolňování měnové politiky je zcela jistě na stole. Více napoví nová makroekonomická prognóza včetně tzv. dot-plotu, který nastíní představy jednotlivých členů měnového výboru, jak by se sazby měly do budoucna vyvíjet. Poslední prognóza naznačovala tři snížení sazeb o 25bb do konce letošního roku, dle aktuálního ekonomického vývoje je ale možné, že si někteří členové Fedu představují menší počet cutů.

Včera byl publikován průzkum instituce ZEW, dle kterého je aktuální ekonomická situace v Německu stále na bodu mrazu. Naopak sílí míra optimismu ohledně budoucích očekávání, která je na nejvyšší úrovni od začátku války na Ukrajině. Hlavním důvodem je předpokládaný začátek cyklu uvolňování měnové politiky ze strany ECB v blízké budoucnosti. Zároveň znatelně klesá inflace, reálné mzdy německých pracovníků by měly začít růst, což by mělo podpořit tamní spotřebu domácností.

Včera ráno dorazila zajímavá zpráva z Japonska, kde tamní centrální banka rozhodla poprvé od roku 2007 zvýšit základní úrokovou sazbu, která se tak posouvá do pásma 0,0-0,1 %. Režim záporných úroků tak byl opuštěn. Toto rozhodnutí bylo učiněno v souvislosti s vyšším růstem mezd a inflace se bude pohybovat okolo inflačního cíle. Zároveň bylo oznámeno, že Japonská centrální banka přestává s nákupy do fondů ETF či REITs (nemovitostní fondy). Rovněž bylo ukončeno cílování výnosové křivky, ale v případě potřeby je BoJ ochotna aktivněji vstoupit na trh, pokud by docházelo k rychlému nárůstu výnosů dlouhých splatností. Naopak centrální banka bude pokračovat v taktice kvantitativního uvolňování, kdy i nadále bude nakupovat státní dluhopisy v podobném objemu jako doteď. Rozhodnutí bylo trhy obecně očekáváno, ale tisková konference guvernéra byla spíše holubičího charakteru, a proto japonský jen poklesl k hranici 150 USD/JPY.

Úterní den byl pro akciové trhy solidním, když hodnoty indexů v USA i Evropě rostly. Americký index S&P 500 si připsal téměř 0,6 %, německý DAX +0,3 % a pražský PX +0,2 %. Koruna začíná den před dnešním zasedáním pod hranicí 25,30 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

11.04.2024Ranní okénko - Inflace drží Fed v šachu, dnes zasedá ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.03.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed a ČNB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
06.03.2024Ranní okénko - Dnes zasedá Polská centrální banka Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.01.2024Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, v Německu vychází lednová inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
29.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688