ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  20.03.2024 08:15:19

Zohlední Fed v prognóze stále vysokou inflaci a posun potenciálu?

Ve hře je zvýšení odhadu jádrové inflace na rok 2024.

Tak trochu ve stínu včerejšího historického rozhodnutí Bank of Japan ukončí dnes večer své zasedání Fed. Americká centrální banka sice nebude měnit nastavení měnové politiky, ale i tak se trhy mohou dočkat informací, které zvýší volatilitu. A to možná více, než tomu bylo po rozhodnutí Bank of Japan včera ráno.

Alfou a omegou výstupů z večerního zasedání Fed by měla být nová (konsensuální) kvartální prognóza. V rámci ní bude v první řadě ostře sledovaná odhadovaná trajektorie úrokových sazeb. Připomeňme, že v prosincové prognóze byla mediánová shoda na tom, že by Fed měl letos snížit úrokové sazby celkem třikrát a příští rok dále čtyřikrát (o 25bps). Trh přitom bude velmi pečlivě vyhodnocovat, zdali se tento postoj nezměnil. Záminkou, proč by se tak mělo stát, by přitom mohly být revize jak růstu, tak především inflace pro rok 2024. Zejména v případě inflace by mohlo jít o citlivou záležitost, neboť ve hře je zvýšení odhadu jádrové inflace (PCE) z 2,4 % na 2,5 %. To by byl jednoznačně jestřábí signál, který by avizoval, že Fedem preferovaný inflační index se ani letos nepodaří snížit na 2,0 %.

Dlouhý konec výnosových křivek napříč globálními trhy pak může být zasažen i dalším výstupem z nové úrokové prognózy, která zohlední často zmiňovaný argument, že růst americké ekonomiky (díky AI a vyšší migraci) operuje na hladině s vyšším potenciálem, jemuž by měla odpovídat i vyšší úroveň dlouhodobé rovnovážné sazby (pro Fed Funds). V současnosti je americkými centrálními bankéři rovnovážná sazba odhadována na 2,5 % a vůbec by nás nepřekvapilo, kdyby byl tento parametr posunut výše (zřejmě jen opatrně na 2,62 %).

A konečně šéf Fedu J. Powell by měl, alespoň verbálně, na tiskové konferenci sdělit, jak vedení centrální banky smýšlí, pokud jde o řízené scvrkávání bilance. Připomeňme, že Fed stále prodává do trhu dluhopisy za 95 mld. dolarů za měsíc, což je druhá noha americké monetární restrikce. Powell zřejmě trhům oznámí, že formální debata o zpomalení tempa této restrikce uvnitř Fedu byla zahájena. Otázkou však je, zdali s ohledem na stále příliš vysoká inflační čísla bude chtít Fed vyslat již nyní holubičí signál v tom smyslu, že k oficiálnímu oznámení o zpomalení prodejů dluhopisů může dojít již v květnu.

Z výše popsaného je evidentní, že dnešní zasedání Fedu nemusí být vůbec nudné a o překvapení nemusí být nouze.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688