Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  20.03.2024 05:59:15

ČNB dnes opět sníží úrokové sazby, Američané si ještě počkají (Ranní zpráva z finančního trhu)

Z pohledu korunových investorů je klíčovou událostí dneška zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice. V souladu s tržním konsensem předpokládáme snížení základní sazby o 50 bb na 5,75 %. Americká centrální banka dnes podle nás ponechá úrokové sazby beze změny. Tady letos čekáme trojí snížení po 25 bb s tím, že cyklus snižování dolarových sazeb začne nejdříve v červnu.

První snížení dolarových sazeb nejdříve v červnu

Americká centrální banka dnes oznámí výsledek svého dvoudenního jednání. V souladu s tržním očekáváním předpokládáme, že úrokové sazby zůstanou nezměněné. Jejich první snížení očekáváme až v červnu a do konce roku naše prognóza zahrnuje pokles sazeb v souhrnu o 75 bb. Poslední prognóza představitelů Fedu (tzv. dot plot) pro letošní rok rovněž očekává trojí snížení. S ohledem na poslední inflační data, kdy nad odhady skočila nejen únorová ale i lednová inflace, a přetrvávající sílu amerického trhu práce, by však nově zveřejněná prognóza mohla nakonec obsahovat o jedno snížení méně. V projevu J. Powella lze nadále očekávat důraz na to, že další kroky centrální banky budou podmíněny nově zveřejněnými daty. Rizika jsou nyní vychýlena ve směru pozdějšího snížení než v červnu. Podrobněji jsme očekávání ohledně budoucího nastavení měnové politiky v USA rozebírali ve speciálním reportu zde https://bit.ly/3IFaJMa.

Americká centrální banka tedy dnes sazby nezmění, její čeští kolegové ale budou v cyklu jejich snižování pokračovat i dnes. Původně jsme sice v důsledku nadále slabé ekonomiky a rychlého poklesu inflace na dvouprocentní cíl ČNB očekávali výraznější snížení o 75 bb, po výrocích centrálních bankéřů z minulého týdne o pokračující preferenci pouze pozvolných kroků jsme naši prognózu změnili. Viceguvernérka Eva Zamrazilová uvedla, že se na březnovém zasedání bude rozhodovat mezi snížením sazeb o 25 bb a 50 bb. Zároveň vyloučila snížení skokového charakteru. Pokračování v opatrném přístupu ve formě pouze postupného snižování úrokových sazeb preferuje také člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček. Ten řekl, že v březnu pravděpodobně podpoří snížení sazeb opět o 50 bb. Důvodem pro mírnější pokles sazeb je podle obou nadále rychlý růst cen služeb a rovněž nedávné oslabení koruny, které částečně uvolnilo měnové podmínky. Zdá se tak, že většina bankovní rady nebude chtít na jednom zasedání snižovat sazby o více než 50 bb. Aktuálně očekáváme snížení o 50 bb mimo již zmíněného březnového zasedání také v květnu, červnu a srpnu. Na všech dalších zasedáních předpokládáme snížení o standardních 25 bb konče březnem 2025, kdy by měla repo sazba dosáhnout politicky neutrální úrovně 3 %. Na konci letošního roku pak očekáváme klíčovou sazbu ČNB ve výši 3,5 %, stejně jako v minulé trajektorii. Kam až tuzemské sazby nakonec klesnou, je ale spojeno s velkou nejistotou. Bankovní rada již několikrát uvedla, že politicky neutrální úroveň vidí výše než na 3 %, které používá sekce měnová při tvorbě prognózy. Pokles sazeb se tak nakonec může zastavit na 3,5 % či dokonce na 4 %. Úrokové sazby pravděpodobně zůstanou vyšší po delší dobu, než by bylo podle prognózy ČNB optimální.

Dolar před Fedem silnější, koruna naopak před ČNB slabší

Americká centrální banka včera zahájila své dvoudenní zasedání věnované nastavení měnových podmínek. Trhy spíše sází na jestřábí výstup, což se projevilo ve včerejším mírném posilování amerického dolaru na úkor eura. Patrný byl tento trend zejména v prvních hodinách včerejší evropské seance. Před polednem ale přeci jen začalo euro své ztráty alespoň částečně korigovat, když překvapil německý ZEW index nálady investorů. Jejich hodnocení současných podmínek skončilo lépe, než se čekalo, největším překvapením ale byla složka očekávání, která zaznamenala výrazné zlepšení na nejvyšší hodnotu za poslední dva roky, a to v souvislosti s tím, že ECB v nadcházejících měsících začne snižovat úrokové sazby. Z pohledu dolaru příznivou zprávu pak přineslo odpolední zveřejnění vyšší únorové dynamiky vydaných stavebních povolení i nově zahájených staveb.

Silnější dolar na globálním trhu se negativně projevil na kurzu české koruny, která měla tendenci mírně oslabovat. Z ranních kotací u 25,20 CZK/EUR se kurz postupně vyšplhal k odpoledním 25,30 CZK/EUR. Oslabení koruny zároveň dáváme do souvislosti s dnešním zasedáním ČNB, kdy investoři přivírali své krátké EUR/CZK pozice, když v předchozích dnech koruna posilovala.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688