Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  19.03.2024 09:02:27

Únorová inflace v Česku pod eurozónou

Meziroční inflace v eurozóně činila v únoru 2,6 % (před rokem to bylo 8,5 %!). Nejnižší číslo naměřili v LotyšskuDánsku (0, 6 %), nejvyšší v Rumunsku (7,1 %). Český údaj zní 2,2 % (jde o inflaci měřenou pomocí HICP, nikoliv pomocí národního CPI, proto je číslo maličko jiné než údaj ČSÚ, který byl za únor 2,0 %).

Každému správnému europesimistovi tato čísla znějí jako jasný doklad výhody samostatné měnové politiky: přestože česká ekonomika dostala ze strany dražších energií výrazně větší ránu než ekonomika eurozónyčeská inflace (po příslušném zpoždění několika čtvrtletí) klesá pod inflaci v eurozóně, a to díky tomu, že se o českou cenovou stabilitu odděleně od ECB stará ČNB, a ta ve srovnání s ECB zvýšila úrokové sazby dřív a na vyšší úroveň, protože (A) sledovala inflaci v Česku, nikoliv v celé eurozóně, a (B) měla větší odvahu (tj. vedení ČNB dělalo měnovou politiku principiálně lépe než vedení ECB). Z úvahy ad A by plynulo, že inflace v Česku by měla být podobná jako v eurozóně; úvaha ad B pak může pomoct vysvětlit, proč je teď inflace v Česku dokonce blíž inflačnímu cíli než v eurozóně (cíl je v Česku i v eurozóně na 2 %).

Zastánci přechodu Česka na euro argumentující například utrácením firem za kurzové zajištění by ve světle A i B teď měli uznat, že sledujeme v přímém přenosu ukázku toho, jak samostatná (a vcelku rozumně vedená) měnová politika umožňuje větší stabilizaci ekonomiky, a tím vytváří lepší podmínky pro budoucí zdejší prosperitu. Tlak na zvýšení dlouhodobých firemních zisků tímto kanálem, tedy skrze vyšší makroekonomickou stabilitu, je ve výsledovkách vidět míň než tlak na snížení těchto zisků skrze náklady na kurzové zajištění, ale to neznamená, že je méně vydatný.

 Celá tato úvaha je obecně vzato jistě správná (ačkoli z ní ještě neplyne, že pro Česko je koruna celkově lepší než euro). Detaily zveřejněných dat ji ovšem aspoň pro tuto chvíli trochu zpochybňují. 

 Pokud by totiž platilo A, tedy že samostatná měnová politika (by) se v posledních dvou letech hodila k tlumení inflace především zemím střední a východní Evropy (protože na ně dopadl šok drahých energií nejvíc), měly by v rámci eurozóny registrovat vysokou inflaci především právě země tohoto regionu. Ale ouha: k zemím s nejnižší inflací teď patří mj. i Lotyšsko a Litva.

 A pokud by platilo B, tedy že samostatná měnová politika (by) se v posledních dvou letech hodila k tlumení inflace všem zemím (protože ECB byla při zpřísňování měnové politiky příliš liknavá), měly by země mimo eurozónu registrovat nižší inflaci než eurozóna. Ale ouha: Rumunsko, Polsko a Maďarsko mají inflaci oproti eurozóně zřetelně vyšší.

Aktuální data o inflaci napříč Evropou jsou zkrátka na první pohled jasným argumentem proti euru v Česku, ale na druhý pohled už věc tak jasná není.

ichal Skořepa, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688