Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  15.03.2024 16:07:41

Inflace klesla na cíl ČNB, ta chce ale sazby snižovat pomalu (Komentář)

Uplynulý týden byl bohatý na data z tuzemské ekonomiky. Inflace překvapila mírně nižší hodnotou, když klesla z lednových 2,3 % y/y na rovná 2 % v únoru, zatímco tržní konsensus čekal 2,1 %. ČNB ve své únorové prognóze odhadovala 2,8 % y/y, velká část odchylky od skutečnosti však vznikla již v lednu, kdy došlo k mírnějšímu přecenění, než s jakým centrální banka počítala. Pod prognózou ČNB skončila i jádrová inflace, která ale v únoru zpomalila jen nepatrně z 2,9 % na 2,8 % y/y, oproti centrální bankou očekávaným 3,5 %. Jádrovou inflaci drží nad dvouprocentním cílem oblast služeb, kde ceny v únoru vzrostly o 5,2 % y/y. Ceny zboží naproti tomu zhruba meziročně stagnovaly (+0,2 %). Celkové inflaci na inflační cíl ČNB pomohly především ceny potravin, které byly meziročně nižší o 4,8 % (více zde: https://bit.ly/CPI_Feb24_CZ). Poptávka českých domácností v lednu pokračovala v oživení. Maloobchodní tržby bez aut se v reálném vyjádření meziměsíčně zvýšily o 1,0 % a tržby za prodej služeb vzrostly o 0,8 %. V prvním případně jde o čtvrtý meziměsíční nárůst v řadě a v tom druhém o třetí. Navzdory vzestupnému trendu podpořeného obnoveným růstem reálných mezd je ale úroveň spotřebitelské poptávky stále nízká (více zde: https://bit.ly/Sales_Jan24). Lednový výsledek tuzemského průmyslu zklamal. Průmyslová produkce meziměsíčně klesla o výrazných 2,3 % a korigovala tak silný prosincový růst o 2,7 %. Pokles objemu výroby oproti prosinci vykázala nadpoloviční většina sledovaných odvětví včetně automobilového průmyslu, jehož pokles dosáhl 12 % m/m. I tak si výroba aut oproti zbytku průmyslu vede lépe, když má pravděpodobně stále k dispozici část nevyřízených objednávek z předchozích období (více zde: https://bit.ly/Industry_Jan24_CZ).

Vývoj koruny více než makroekonomická data ale pravděpodobně ovlivnila vyjádření centrálních bankéřů přicházející před začátkem mediální karantény ČNB. Viceguvernérka Eva Zamrazilová uvedla, že se na březnovém zasedání bude rozhodovat mezi snížením sazeb o 25 bb a 50 bb. Zároveň vyloučila snížení skokového charakteru. Pokračování v opatrném přístupu ve formě pouze postupného snižování úrokových sazeb preferuje také člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček. Ten řekl, že v březnu pravděpodobně podpoří snížení sazeb opět o 50 bb. Důvodem pro mírnější pokles sazeb je podle obou nadále rychlý růst cen služeb a rovněž nedávné oslabení koruny, které částečně uvolnilo měnové podmínky. Oba zmínění centrální bankéři dosud patřili k většině bankovní rady, která udávala směr vývoje tuzemských sazeb. Jejich tentokrát velmi konkrétní výroky tak na finančních trzích zavážily a korunové sazby tento týden mírně vzrostly. Pro zasedání ČNB v příštím týdnu nyní finanční trh zaceňuje snížení sazeb mezi 50 bb a 75 bb, zatímco konsensus analytiků po zmíněných výrocích téměř jednohlasně hovoří pro 50 bb. Na konci letošního roku pak finanční trh vidí repo sazbu mírně nad 3 %. Jestřábí výroky centrálních bankéřů a s tím spojený růst korunových sazeb v konečném důsledku vedly k posílení tuzemské měny, která v mezitýdenním srovnání vůči euru zpevnila o přibližně 0,7 % a její kurz se v pátek dostal pod 25,15 CZK/EUR. Jde o nejsilnější úroveň za poslední zhruba měsíc.

Globální vývoj hrál tento týden jednoznačně do karet americkému dolaru. V Evropě byl makroekonomický kalendář v podstatě prázdný. Zveřejněny byly pouze lednové statistiky průmyslové produkce z eurozóny. Ta meziměsíčně klesla o 3,2 %. Po zveřejnění výsledků z jednotlivých členských států se však již o významné překvapení nejednalo. Pesimismus kolem dat z evropského průmyslu doplnila revize prosincového růstu, který byl snížen o celý procentní bod na 1,6 % m/m. Vzruch na trhy nakonec nevneslo ani zveřejnění dlouho očekávané revize operačního rámce ECB, která na zásadní změny ve způsobu provádění měnové politiky neukazuje. Hlavními hybateli globálních trhů v tomto týdnu byly cenové statistiky z USA, a to jak o vývoji spotřebitelských, tak i výrobních cen. Celková (3,2 %) i jádrová (3,8 %) inflace za únor skončily v meziročním vyjádření o desetinu nad očekáváním trhu. Stejnou odchylku vykázaly také ceny průmyslových výrobců bez potravin a energií, které v únoru vzrostly 2,0 % y/y. Americké únorové maloobchodní tržby naopak za tržním očekáváním zaostaly a potvrdily trend chladnoucí spotřebitelské poptávky. Dolarové sazby ale i tak pod tlakem silnějších cenových statistik v průběhu týdne rostly. Sázky trhu na první snížení sazeb Fedu v červnu tak v průběhu týdne klesly z 85 % na zhruba 60 %. Americký dolar ve výsledku oproti euru v mezitýdenním srovnání posílil o přibližně 0,5 % a jeho kurz se dostal pod 1,09 USD/EUR.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688