Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  14.03.2024 09:06:27

Ranní okénko - Průmysl eurozóny nadále v potížích

Dnešní den bude patřit výhradně americkým datům, kdy se dozvíme údaje týkající se jak tamní poptávky, tak nabídky. Poptávkovou stranu reprezentuje vývoj maloobchodních tržeb, které by dle odhadu trhu měly v únoru meziměsíčně vzrůst o 0,8 %. To ukazuje na stále silnou spotřebu domácností, které tak táhnou americké hospodářství vzhůru. Tuto skutečnost potvrzuje i zpřesněný odhad statistiků za poslední čtvrtletí minulého roku, kdy se spotřeba domácností podílela na růstu ekonomiku téměř ze dvou třetin. Důvodem je, že spotřebitelská důvěra zůstává až překvapivé optimistická, historicky nadprůměrná, což se projevuje i na jejich útratách. Nicméně je otázkou, zda se tato premisa nezmění v důsledku restriktivní měnové politiky, zatím velmi mírně ochlazujícího se trhu práce a především nárůstu cen v oblasti bydlení.

Ve stejný čas bude publikován dílčí údaj také o nabídkové straně, a to konkrétně o cenách výrobců. Ve Spojených státech amerických je jejich průběh velice podobný tomu v České republice, když index cen výrobců nejvíce rostl v polovině roku 2022 a od té doby jejich růst pozvolna klesá. V letošním lednu jejich ceny meziročně vzrostly o 0,9 % a trh očekává pro únor jen mírné zrychlení růstu na 1,2 %. V meziměsíčním srovnání je predikováno zvýšení cen o 0,3 %. Vývoj na straně nabídky je tak velmi příznivý i díky poklesu cen elektrické energie, plynu či zemědělských komodit na světových trzích. Nenaplnily se ani obavy z možného výraznějšího růstu cen ropy v důsledku války na Blízkém východě a její případné eskalace. Nabídkové inflační tlaky dále polevují, existují však rizika především plynoucí z dalšího geopolitického vývoje ve světě.

Pohled zpět:

Během včerejšího dne dorazila jediná zajímavější zpráva z ekonomického světa, když Eurostat zveřejnil výkon průmyslu eurozóny za první měsíc nového roku a výsledek to nebyl zrovna povzbudivý. Meziměsíčně byla průmyslová výroba po sezónním očištění nižší o 3,2 %, přičemž trh odhadoval její pokles pouze o 1,8 %. Podíváme-li se na strukturu jednotlivých složek, největší pokles je evidován u kapitálového zboží (investiční statky), které se snížily o 14,5 %. Z regionálního hlediska hrálo významnou roli Irsko vzhledem k vyšší volatilitě vývoje v této zemi a rovněž Německo, kde se stále projevuje nedobrý výkon zpracovatelského průmyslu. Tento výsledek zároveň potvrzuje, že přinejmenším v prvním čtvrtletí tohoto roku bude i nadále ekonomika Německa a tím pádem i celé eurozóny strádat.

Včerejšek byl z pohledu světových akcií velmi nevýrazný, když americký index S&P 500 odepsal 0,2 % a německý DAX skončil s červenou nulou. Naopak pražská burza vyrostla o 1,1 %, když hodnota téměř všech titulů s vysokou váhou v indexu PX rostla. Koruna na začátku mediální karantény před zasedáním ČNB příští středu posílila k úrovni 25,25 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

17.04.2024Ranní okénko - Optimismus mezi analytiky v Německu nadále roste Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
28.02.2024Ranní okénko - Ceny v průmyslu zamíří do záporných čísel Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688