Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  13.03.2024 16:29:13

Nadále slabý evropský průmysl a drobná revize politiky ECB (Komentář)

Průmyslová produkce v eurozóně v lednu meziměsíčně klesla o 3,2 %. Pesimismus tomuto údaji dodává skutečnost, že zároveň došlo k výrazné sestupné revizi prosincového výsledku. Zatímco původně data pro prosinec ukazovala meziměsíční nárůst o 2,6 %, nyní už je to pouze +1,6 % m/m. Volatilitu do dat vnesl vývoj v Irsku, kde průmyslová produkce po prosincovém růstu o 19 % m/m v lednu poklesla o 29 %. Lednový výsledek průmyslu tak potvrzuje výhled utlumeného vývoje evropské ekonomiky. Podle průzkumu agentury Bloomberg mezi analytiky by HDP eurozóny měl v letošním prvním kvartále mezičtvrtletně vzrůst o 0,1 %, poté co na konci loňského roku stagnoval. Za celý letošní rok je pak očekáván růst ekonomiky eurozóny o 0,5 %, což je jen nepatrné vylepšení loňského slabého výsledku (+0,4 %).

Obchodování na devizových trzích bylo dnes klidné, vzruch na trh nevneslo ani zveřejnění nového operačního rámce ECB. Americký dolar k euru jen nepatrně oslabil o zhruba 0,1 %. Hluboký pokles průmyslové produkce v eurozóně za leden byl více méně očekáván, když ho předznamenaly dříve zveřejněné statistiky pro jednotlivé členské státy. Jiná data už dnešní kalendář nenabídl.

ECB zveřejnila dlouho očekávanou revizi operačního rámce své měnové politiky. K zásadnějším změnám podle všeho ale nedošlo. Nejvíce viditelnou je změna šíře koridoru úrokových sazeb, když s účinností od 18. září dojde k zúžení rozdílu mezi depozitní a základní repo sazbou na pouhých 15 bb, zatímco nyní činí 50 bb (rozdíl mezi mezní zápůjční facilitou a repo sazbu zůstane ve výši 25 bb). Lze předpokládat, že v té době budou už evropské sazby klesat a půjde tak pouze o asymetrické přizpůsobení. Celkově jde o reakci na vysoký stav likvidity v evropském bankovním sektoru v důsledku předchozího programu kvantitativního uvolňování. Ten vedl k tomu, že klíčovou pro vývoj sazeb na evropském mezibankovním trhu je nyní ta depozitní, která ohraničuje dolní interval měnověpolitických sazeb. V bilanci ECB jsou nyní cenné papíry za necelých 5 bilionů EUR. Zatímco repo operace zůstanou hlavním nástrojem měnové politiky, centrální banka v revizi operačního rámce definuje i nové možnosti nekonvenčních nástrojů, a to pomocí širšího spektra využívaných finančních aktiv. V tomto případě jsou ale informace spíše obecnějšího charakteru. Výši povinných minimálních rezerv (PMR) ECB ponechala beze změny a ta tak bude nadále činit 1 % z velikosti definovaných pasiv bankovního sektoru. Před zveřejněním aktualizovaného operačního rámce bylo diskutováno možné zvýšení sazby PMR, tak aby došlo ke snížení úrokových nákladů evropských centrálních bank vyplývajících z úročení dobrovolných rezerv přesahující výši PMR. Blížící se postupné uvolňování měnové politiky ECB změna operačního rámce nijak neovlivní.

Středoevropský region dnes v podstatě pouze kopíroval nepatrné posílení eura vůči dolaru. Technický charakter obchodování potrhl i naprosto prázdný kalendář ekonomických událostí. Koruna tak oproti společné evropské měně posílila pouze o 0,1 % a dostala se mírně pod 25,30 CZK/EUR. Podobně dopadl i polský zlotý, zatímco maďarský forint k euru zpevnil o výraznějších 0,5 %.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688