Kryštof Míšek (Argos Capital)
Makroekonomika  |  12.03.2024 14:06:45

O současné investiční horečce

Burza a krypto začínají být pořádně nabité. Index akcií S&P 500 dosáhnul hodnot nad 5 100 bodů, kryptoměna Bitcoin atakovala úrovně přes 70 000 USD. Můžeme si jednoznačně říci, že současná „rally“ na finančních trzích čím dál tím více připomíná Dot-com bublinu z počátku tisíciletí. Jaké jsou faktory, které ovlivňují tento vývoj? Máme nějaká vodítka z minulosti? Hrozí výraznější propad?

Americká ekonomika se i přes nebývale vysoké úrokové sazby znatelně přehřívá. V pátek oznámená čísla o tvorbě pracovních míst to znovu potvrdila. Ekonomika vytvořila 275 tisíc míst, čekalo se jen 198 tisíc. Na ekonomice se podepisuje „super volebnídeficit rozpočtu na úrovni až 7 procent k HDP. To je znatelný příliv peněz, které značně stimulují největší hospodářství na světě. Komentáře z Fedu o prvním snížení sazeb v červnu zatím trh rovněž dále posilují. Index S&P 500 tak stoupal 16 z posledních 18 týdnů. Dosažené tržní zisky byly do značné míry soustředěny mezi takzvanou "velkolepou sedmičkou" technologických gigantů v čele s raketově rostoucí společností Nvidia. Americké akcie letos dosáhly rekordních maxim především kvůli šílenství kolem umělé inteligence (AI).

Vodítkem pro další vývoj mohou být přicházející data o inflaci, která by mohla iracionální nadšení postupně ochladit. Případné zrychlení inflace by znovu donutilo Fed uvažovat o ještě pozdějším uvolnění své měnové politiky. Při pohledu do historie navíc vidíme, že první pokles sazeb může rovněž odstartovat výraznější pohyb cen. V lednu 1995, kdy Fed ukončil cyklus zvyšování úrokových sazeb, který vedl ke zvýšení úrokové sazby na šest procent, zahájil index S&P 500 býčí růst, který v následujících více než pěti letech přinesl zhodnocení skoro o 30 procent. Poté již výsledky rozhodně tak dobré nebyly. Fed snížil sazby počínaje rokem 2000, kdy splaskla bublina Dot-com, snížil je v letech 2007 a 2008 během velké finanční krize a snížil je v roce 2019 a na začátku roku 2020, kdy udeřila pandemie koronaviru. V každém z těchto případů následně trh nebezpečně klesal.

Investoři by tedy možná přece jen měli snížit své agresivní sázky na akciový trh či krypto, příležitosti nyní vidím spíše na komoditním trhu, kde růst cen aktiv neproběhl v takové míře. Ostatně ceny energií, které prošly cenovou korekcí, jako je ropa nebo plyn, vypadají na aktuálních hodnotách poměrně slibně.

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688