ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  12.03.2024 08:31:39

Co znamená nízká inflace pro ČNB?

Inflace v lednu opět zvolnila a přistála přesně na 2% cíli centrální banky. Celková inflace je tak 0,8procentního bodu nižší a jádrová o 0,7procentního bodu než poslední prognóza. A poslední prognóza indikuje relativně strmý pokles úrokových sazeb ke 3 % na konci roku. Znamená to, že by čeští centrální bankéři mohli v nejbližších měsících zrychlit tempo uvolňování měnové politiky? Není to vyloučené, ale zatím stále z několika důvodů sázíme na opatrnější pokles úrokových sazeb po 50bps krocích. Toto jsou zásadní důvody.

Za prvé, vyznění alternativního scénáře ukazujícího na pozvolnější snižování sazeb bankovní radě ukázalo, že neudělají při pomalejším snižování sazeb velkou chybu.

Za druhé, celková inflace i jádrová inflace zůstávají sice za poslední prognózou, relativně hodně rychle ovšem rostou ceny služeb. Jedná se zejména o služby v pohostinství a hoteliérství (+8,7 % meziročně), kde současně vidíme také dvouciferný růst mezd. Nad dlouhodobými průměry je ale také inflační momentum v sekci nájemné (6,8 % meziročně) nebo v rekreaci a kultuře (4,3 %). Jádrová inflace zvolnila do značné míry díky uvolnění imputovaného nájemného a zboží, zatímco klíčové služby dál relativně rychle zdražují. Pokud k tomu přičteme stále vysoká inflační očekávání, nemusí to být dobrý signál pro setrvačnost jádrové inflace.

Za třetí, většina v bankovní radě je přesvědčena, že rovnovážná úroková míra je výše než 3 % (úroveň před krizí). Pokud by tomu tak bylo, změnilo by se nakonec i celkové vyznění prognózy a pravděpodobně by nevolala po tak rychlém snižování sazeb. Výsledky analytického “cvičení” a novou rovnovážnou úrokovou sazbu by ČNB měla představit v květnu.

Za čtvrté, na scéně je také argument výrazně slabší koruny, která sice nebude výrazně měnit trajektorii inflace pro nejbližší měsíce, ale může být pro některé členy bankovní rady důležitým psychologickým blokem při úvahách nad rychlejším snižováním sazeb.

Sečteno, podtrženo, únorová inflace je sice pro ČNB i celou českou ekonomiku příjemnou zprávou, ale z výše zmíněných důvodů nemusí vést k rychlejšímu uvolňování měnové politiky. Na březnovém zasedání bezesporu bude otázka snížení sazeb o 75bps ve hře a je pravděpodobné, že tentokrát pro tuto alternativu bude více hlasů. Jako lehce pravděpodobnější nám však stále přijde snižování sazeb po krocích 50bps. V tomto týdnu mohou ještě poslední díly do skládačky doplnit lednová čísla z maloobchodu a průmyslu, která poodkryjí, zda je pesimismus ČNB ohledně hospodářského růstu v letošním roce na místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688