Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  11.03.2024 14:20:19

Inflace se dostala na dvouprocentní cíl ČNB (Analýza makroindikátorů)

Tuzemská inflace v únoru klesla na rovná 2 % y/y po lednových 2,3 %. To bylo mírně nad naším odhadem ve výši 1,8 % y/y. Tržní konsensus naopak čekal více (2,1 % y/y), stejně tak i ČNB, která ve své únorové prognóze odhadovala 2,8 % y/y. Již v lednu však byla inflace oproti prognóze ČNB nižší (2,3 % vs 3,0 %).

Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,3 %. V únoru zdražily především pohonné hmoty, a to o 4,3 % m/m. Důvodem byly vyšší ceny surové ropy na světových trzích a oslabení české koruny. O pouhých 0,1 % meziměsíčně vzrostly také regulované ceny. Potraviny naproti tomu nadále zlevňovaly. Ceny potravin a nealkoholických nápojů klesly o 0,3 % m/m, zatímco ceny alkoholických nápojů a tabáku byly nižší o 1 % m/m.

Odchylka od naší prognózy téměř zcela souvisí s vyšší jádrovou inflací. Ta v únoru klesla jen nepatrně, z lednových 2,9 % y/y na 2,8 %. My jsme naproti tomu čekali 2,4 % y/y. ČNB ve své únorové prognóze ale naopak odhadovala výrazně vyšší úroveň (3,5 % y/y). Meziměsíční dynamika jádrových cen zaznamenala významné oživení. Zatímco v lednu jádrové ceny po sezonním očištění zhruba meziměsíčně stagnovaly, v únoru už podle našeho odhadu rostly svižným tempem o 0,4-0,5 %, v anualizovaném vyjádření tedy kolem 5 %. Takto vysoká byla meziměsíční jádrová inflace naposledy v březnu loňského roku. Mohlo se tak jednat o vliv odloženého přecenění na začátku roku. Z hlediska struktury drží jádrovou inflaci výše zejména ceny služeb, které byly v únoru meziročně vyšší o výrazných 5,2 %. Ceny zboží naproti tomu vzrostly o pouhých 0,2 % y/y.

Jak celková, tak i jádrová inflace do konce roku pravděpodobně setrvají v tolerančním pásmu centrální banky. V rozmezí dvou až tří procent se podle nás bude v obou případech pohybovat i celoroční výsledek. ČNB by tak měla pokračovat se snižováním úrokových sazeb. Pro březnové zasedání stále vidíme šanci na snížení úrokových sazeb o 75 bb, neboť jejich současná úroveň je s ohledem na rychlý ústup inflace a nadále slabou ekonomiku příliš vysoká. Rizika jsou ale významně vychýlena ve prospěch dalšího snížení o 50 bb, k čemuž přispívá pokračující svižný růst cen služeb. Navzdory rychlému poklesu inflace byla komunikace bankovní rady dosud stále velmi opatrná, a to hlavně právě kvůli obavám o vývoj jádrové inflace.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.04.2024Inflace v březnu zůstala na dvouprocentním cíli ČNB (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.04.2024Inflace v březnu zůstala na dvouprocentním cíli ČNB (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.03.2024Inflace se dostala na dvouprocentní cíl ČNB (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
15.02.2024Inflace se přiblížila svému dvouprocentnímu cíli (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688