Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  11.03.2024 09:50:30

Inflace po více než pěti letech na cíli

Tuzemské spotřebitelské ceny v průběhu února narostly oproti předchozímu měsíci o 0,3 % a v meziročním vyjádření tak inflace dosáhla hodnoty 2,0 %. Poprvé od prosince roku 2018 se tak dostala přesně na hodnotu cílovanou centrální bankou. Tento výsledek byl přesně v souladu s naším očekáváním, překvapen nebyl ani zbytek trhu, který vyhlížel hodnotu 2,1 %. Naopak oproti platné prognóze České národní banky (2,8 %) se inflace odchýlila poměrně výrazně. To bylo ovšem jasné již po zveřejnění lednových dat, která překvapila směrem dolů, čímž udala tempo i pro následující měsíce.

 

Meziměsíčně ceny rostly nejrychleji v kategorii rekreace a kultury (2,0 %), následované dopravou (1,7 %), kde se projevilo zdražení pohonných hmot, a stravováním a ubytováním (0,8 %). Naopak úleva přicházela od alkoholických nápojů a tabáku (-1,0 %), potravin a nealkoholických nápojů (-0,3 %) a odívání a obuvi (-0,3 %). S přihlédnutím k vahám jednotlivých kategorií ve spotřebním koši táhla meziměsíční inflaci směrem nahoru nejvíce doprava (příspěvek 0,2 procentního bodu), dolů naopak alkoholické nápoje a tabák (-0,1pb).

 

Meziročně došlo k největšímu zdražení ve stravování a ubytování (8,8 %), vzdělávání (6,6 %) a odívání a obuvi (5,8 %). Zlevnily naopak potraviny a nealkoholické nápoje (-4,8 %) a klidný byl i vývoj u bytového vybavení a zařízení pro domácnosti (0,5 %) či dopravy (1,1 %). Největší příspěvek do meziroční inflace dodal oddíl bydlení (0,9pb), v opačném směru pak nejsilněji působily potraviny a nealkoholické nápoje (-0,9pb).

 

Únorová inflace je pochopitelně potěšující svou hodnotou, když poprvé od prosince roku 2018 dosáhla cíle centrální banky. Po lednové statistice, která se kýžené dvojce již přiblížila, se ovšem nejedná o tak velké překvapení, když k jejímu dalšímu snížení přispěl efekt zvýšené únorové srovnávací základny z loňského roku. Na oslavy definitivního zkrocení inflační saně je ovšem podle nás přece jen trochu brzy. Blahodárný vliv na inflační statistiky má momentálně oddíl potravin, kde se konečně projevuje pozorovaný pokles výrobních cen v zemědělském i potravinářském sektoru. To bude s největší pravděpodobností pokračovat i nadále, byť v menší míře. Žádné drama neočekáváme ani v kategorii bydlení, kde by naopak měl pokračovat návrat cen energií ke snesitelnějším hodnotám. Poněkud zlobivé ovšem zůstávají tradiční poptávkové kategorie, jako jsou oděvy a obuv, rekreace, stravování či ubytování. Ty sice již také nevykazují astronomické hodnoty z nedávných let, ovšem v únoru jejich meziměsíční cenový vývoj přesto zůstával na tuzemské poměry zvýšený. Zde bude tedy definitivní uklidnění patrně trvat ještě minimálně několik měsíců. Přesto považujeme za jisté, že inflační drama z minulých let se ani náhodou nezopakuje a v průměru letošní inflace podle nás míří přibližně na 2,3 %. České národní bance tak zůstává otevřená cesta k dalšímu uvolnění měnové politiky na nadcházejícím březnovém zasedání, kde čekáme snížení základní úrokové sazby o 0,50 procentního bodu.

Vít Hradil
hlavní ekonom

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688