Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  11.03.2024 09:30:36

Inflace v Česku dále výrazně klesá, nejníže od roku 2018. Padají ceny zeleniny – už nejen i zemědělců, ale i v obchodech, takže poprvé právě od roku 2018 je inflace přesně na inflačním cíli ČNB, v EU je podle všeho šestá nejnižší

Únorová míra inflace činí v Česku rovná dvě procenta v meziročním vyjádření. Poprvé od konce roku 2018 se tak míra inflace ocitá přesně na cíli České národní banky. Od ledna 2019 včetně byla vždy nad tímto cílem

Česká národní banka přitom ve své prognózuje, zveřejněné už ovšem před více než měsícem, předpokládá, že únorová inflace měla činit v meziročním vyjádření 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg počítali ve střední hodnotě svých aktuálních odhadů s údajem 2,1 procenta. Přesně dvouprocentní úroveň je tedy nižší, než čekala centrální banka i většina trhu. Koruna však nový údaj bezprostředně reagovala jen velmi mírný oslabením vůči euru. Nejde tedy o výraznější překvapení. Byť trh zjevně sází zase na o něco rychlejší letošní snižování úrokových sazeb ČNB, jehož tempo ovšem může tlumit z pohledu centrální banky až příliš slabá koruna. Inflace v únoru citelném zpomalila i proto letošnímu lednovému údaji, meziročně 2,3 procenta.

 

Českou inflaci v únoru evidentně snižovalo to, že prodejci potravin v čele s řetězci konečně začali alespoň částečně promítat historicky zcela se vymykající zlevnění zemědělců, prakticky dvacetiprocentní, do koncových cen. Zatímco například zelenina v lednu meziročně zdražovala ještě o více než třináct procent, v únoru už meziročně zlevňovala, o 0,1 procenta. Meziměsíčně pokles inflace tlumil růst cen pohonných hmot, jenž způsobil růst cen ropy na světových trzích a slábnutí koruny vůči dolaru.

 

Inflace v Česku je tedy v meziročním vyjádření za měsíc únor nižší než na Slovensku (nynější údaj Eurostatu ke slovenské meziroční inflaci, byť podle jiné metodiky, je 3,7 procenta), v Rakousku (Eurostat má za únor dokonce 4,2 procenta), v Polsku (odhad trhu dle Bloombergu je 3,2 procenta, výsledek bude zveřejněný až v pátek v tomto týdnu) i než v Maďarsku (tam již únorová inflace byla rovněž zveřejněna, činí 3,7 procenta).

 

V Německu je únorová inflace podle tamních statistiků 2,5 procenta a podle údaje Eurostatu 2,7 procenta.

 

V celé eurozóně byla únorová inflace 2,6 procenta, jak plyne z aktuálních údajů Eurostatu. Inflace v Česku tedy je výrazně nižší než v celé eurozóně.

 

Podle všeho je únorová inflace v Česku šestá nejnižší v celé EU. Nižší ji v únoru měly zřejmě jen Lotyšsko, Itálie, Litva, Dánsko a Finsko.

 

Celoročně by inflace v Česku měla činit 2,2 procenta. Byla by tak v rámci EU podprůměrná i právě z celoročního pohledu.

 

 

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688