ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  08.03.2024 09:00:00

V Plzeňském regionu poklesl počet subjektů, především živnostníků - registr ekonomických subjektů

V České republice i Plzeňském kraji došlo k meziročnímu úbytku ekonomických subjektů. Nejvíce subjektů v regionu působilo v odvětvích velkoobchod a maloobchod včetně oprav a údržby motorových vozidel, zpracovatelský průmysl a stavebnictví. Živnostníci tvořili téměř dvě třetiny z celkového počtu subjektů v kraji. Působilo zde 125 podniků, které zaměstnávaly 250 a více zaměstnanců.

Registr ekonomických subjektů (dále jen RES) je veřejným seznamem a datovým zdrojem pro organizační statistiku, který vytváří a spravuje Český statistický úřad na základě zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě ve znění pozdějších předpisů. Registr poskytuje kromě identifikačních údajů jednotlivých subjektů také informaci o jejich ekonomické aktivitě, právní formě, převažující činnosti CZ-NACE, kategorii počtu zaměstnanců a institucionálním sektoru. Průběžně je aktualizován daty ze statistických zjišťování a údaji z obchodního rejstříku, živnostenských úřadů a z dalších administrativních zdrojů.

RES evidoval k 31. 12. 2023 v Plzeňském kraji celkem 137 082 ekonomických subjektů, ve srovnání s rokem 2022 se počet subjektů v kraji snížil téměř o 13 tisíc jednotek (pokles o 8,6 %). Celkově Česká republika zaznamenala pokles o 196,5 tisíc ekonomických subjektů (6,6 %). Ve všech krajích došlo k úbytku ekonomických subjektů v registru, nejvíce ve Středočeském kraji (o 22 147 jednotek), nejméně pak v kraji Karlovarském (o 6 572 jednotek). V souvislosti s legislativní úpravou od ledna 2023 resort vnitra začal postupně zřizovat datové schránky všem subjektům vedených v registru osob (živnostníkům, spolkům či nadacím). Na začátku roku 2023 tak došlo k výraznému meziročnímu poklesu především živnostníků kvůli rušení jejich činností. V Plzeňském regionu ukončilo činnost během 1. čtvrtletí 70,7 % ekonomických subjektů zaniklých v roce 2023 a téměř v 99 % se jednalo o zánik fyzických osob.

Podle převažující ekonomické činnosti je registrováno v České republice nejvíce subjektů v oblasti velkoobchodu a maloobchodu včetně oprav a údržby motorových vozidel. V Plzeňském kraji se toto odvětví podílí 16,7 % na celkovém počtu ekonomických subjektů. Mezi další majoritně zastoupená odvětví v našem regionu se řadí průmysl (13,2 %), který zahrnuje především zpracovatelský průmysl, a v neposlední řadě je důležitým odvětvím stavebnictví s podílem 11,2 %.

Ve srovnání s rokem 2022 došlo v regionu k poklesu počtu ekonomických subjektů až na výjimky ve všech odvětvích členěných podle převažující ekonomické činnosti. Odvětví velkoobchodu a maloobchodu včetně oprav a údržby vozidel zaznamenalo nejvyšší úbytek subjektů a jednalo se tak téměř o pětinový pokles (19,1 %). Výrazný pokles jednotek zaznamenala také odvětví ubytování, stravování a pohostinství (o 14,4 %), zpracovatelský průmysl (o 11,9 %) nebo stavebnictví (o 11,5 %). Kromě značného nárůstu počtu ekonomických subjektů s převažující činností peněžnictví a pojišťovnictví, který byl způsoben změnou v metodice, se počet subjektů zvýšil jen v odvětví informační a komunikační činnosti, a to o 1,1 %.

Nejpočetnější skupinu registrovaných subjektů v Plzeňském kraji podle právní formy tvoří stále živnostníci, i přes velmi četné rušení činností na začátku roku 2023 v souvislosti s novou legislativou týkající se povinnosti zřízení datových schránek. K 31. 12. 2023 bylo evidováno celkem 89 814 fyzických osob podnikajících dle živnostenského zákona, což představuje téměř dvoutřetinový podíl z celkového počtu ekonomických subjektů v kraji. V pořadí druhou významnou skupinu subjektů zastupují společnosti s ručením omezeným, které se podílí 13,1 % na celkovém počtu subjektů v regionu.

Z porovnání mezi jednotlivými okresy v kraji je evidentní, že výhodné lokality krajského města využívá většina subjektů. V okresech Plzeň-město, Plzeň-jih a Plzeň-sever je registrováno 73,8 % obchodních společností z celkového počtu společností tohoto typu v Plzeňském kraji. Také živnostníci jsou více soustředěni na Plzeňsku, bylo jich zde evidováno 61,4 %.

V roce 2023 bylo zaznamenáno výrazné meziroční snížení v kategorii živnostníků (o 14,1 %). Jak již bylo zmíněno, tento pokles byl ovlivněn rušením činností živnostníků v souvislosti s novou legislativou od začátku roku 2023. U družstev klesající trend nadále pokračuje, v meziročním srovnání je zaznamenán úbytek o 7,4 %. Nově evidován byl meziroční pokles u zemědělských podnikatelů (4,9 %) a zahraničních fyzických osob (o 4,2 %). Naopak vzrostl počet evidovaných svobodných povolání, ve srovnání s rokem 2022 se jedná o více než čtvrtinový nárůst (27,1 %). Rostoucí trend trvá u společenství vlastníků jednotek (o 2,5 %) nebo obchodních společností (1,9 %). Z obchodních společností se jednalo především o společnosti s ručením omezeným, kterých bylo v roce 2023 registrováno o 2,1 % více než v roce předchozím.

Podle velikostní kategorie počtu zaměstnanců jsou v Plzeňském kraji nejpočetněji zastoupeny podniky nazývané mikropodniky, jsou to subjekty do 10 zaměstnanců, jichž bylo k 31. 12. 2023 v RES evidováno 10 001. Více než polovina subjektů neuvádí počet zaměstnanců a subjekty vedené bez zaměstnanců tvoří podíl 36,2 %. V kraji působilo 125 podniků, které zaměstnávaly 250 a více zaměstnanců, přičemž více než polovina těchto ekonomických subjektů se vyskytuje na území okresu Plzeň-město (67).

Mezi nejvýznamnější zaměstnavatele regionu co do počtu zaměstnanců patří například Fakultní nemocnice Plzeň, ŠKODA TRANSPORTATION a.s., International Automotive Components Group s.r.o., Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje, Plzeňský Prazdroj, a. s., MD ELEKTRONIK spol. s r.o., Západočeská univerzita v Plzni, Autoneum Pilsen s.r.o. (dříve BORGERS CS spol. s r.o.), Daikin Industries Czech Republic s.r.o., GRAMMER CZ, s.r.o. nebo Statutární město Plzeň.

 

Kontakt:

Ing. Lenka Hamouzová
Krajská správa ČSÚ v Plzni
T: 377 612 145
E-mail: lenka.hamouzova@czso.cz

 

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688