Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  06.03.2024 15:39:00

Spotřeba by měla dál táhnout ekonomiku nahoru, inflace bude klesat, sazby mohou jít dolů v červnu (Moody's Analytics) (video)

Hlavní ekonom Moody's Analytics Mark Zandi vysvětloval na Bloombergu svůj pohled na vývoj sazeb v USA. Podle něj může jejich snižování začít v červnu, klesnout mohou letos několikrát a „pokles sazeb je určitě pravděpodobnější než jejich růst“. Ekonom tím reagoval na úvahy Torstena Sloka, který hovoří o silné ekonomice a neochotě inflace vracet se až ke 2 %. A tudíž o možném zvyšování sazeb.

Zandi rovněž dostal dotaz týkající se fiskálního výhledu Spojených států. Podle něj jde o důležité téma, zmínil v této souvislosti predikce Rozpočtové kanceláře Kongresu, podle nichž by míra vládního zadlužení měla v následujících desetiletích prudce růst. Podle ekonoma tak na jednu stranu nejde o „největší problém, který tu je právě v tuto chvíli, ale budeme se mu muset věnovat v nepříliš vzdálené budoucnosti.“

Podmínkou pokračující síly americké ekonomiky je podle ekonoma růst mezd převyšující míru inflace. Tedy pozitivní růst mezd reálných, který již nějaký čas probíhá. A podle Zandiho se jedná o jeden z hlavních důvodů, proč je na tom relativně dobře spotřebitelský sentiment. Reálné mzdy klesaly v době, kdy se inflace držela na velmi vysokých hodnotách, současný trend jejich růstu by ale podle experta měl pokračovat, a to i díky velmi silnému trhu práce. Nezaměstnanost se totiž drží pod 4 % a ekonomika je tak ve stavu plné zaměstnanosti.

Zandi se také domnívá, že inflace by měla i nadále klesat, což se bude také promítat do vyšších reálných mezd. Americký spotřebitel přitom tvoří rozhodující část celkové poptávky v americkém hospodářství a „pokud jste u něj optimističtí, platí to rovněž o ekonomice, a to i na globální úrovni.“ Ekonom pak v této souvislosti připomněl, že „americký spotřebitel nakupuje hodně toho, co zbytek světa vyrábí.“ Právě proto by situace v USA měla pomáhat zároveň světové ekonomice.

Kde by se ekonomika mohla nacházet v listopadu, tedy v době konání prezidentských voleb? Zandi míní, že „bude v pohodě“. Příliš přitom podle něj nezáleží na tom, zda a kolikrát do té doby sazby vlastně klesnou. Důležitější je vývoj na zmíněném trhu práce a růst reálných mezd. K tomu „lidé bohatnou díky růstu cen akcií, 60 % Američanů jsou totiž akcionáři.“ Za největší rizika popsaného scénáře pak ekonom považuje ceny ropy a sazby na hypotéčním trhu.

Zandi se tedy ve svém pohledu na další vývoj neshoduje se zmíněným ekonomem Apollo Global Management Torstenem Slokem, který míní, že inflace už nebude tak ochotně klesat jako doposud. Pokud se k tomu přidá silná ekonomická aktivita a trh práce, podle Sloka to může dokonce místo poklesu sazeb přinést jejich růst.

Zdroj: Bloomberg


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688