Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  05.03.2024 10:32:43

Reálné mzdy vzrostou až letos

Ani poslední čtvrtletí roku 2023 nepřineslo českým zaměstnancům růst jejich reálných mezd. Průměrná nominální mzda v tuzemsku vzrostla o 6,3 %, což při inflaci 7,6 % v uvedeném období znamená reálný propad o 1,2 %. Výsledek je téměř v souladu s predikcemi trhu i České národní banky. Bezprostřední reakce finančních trhů byla velmi slabá, když česká koruna jen mírně ztrácela a zamířila blíže k 25,40 EUR/CZK.
Průměrná mzda v posledních třech měsících loňského roku poprvé v absolutním vyjádření překonala hranici 46 000 . Medián se zvýšil meziročně o 6 % a nyní v České republice činí 39 685 . Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byla mzda po očištění o sezónní vlivy vyšší o 1,5 %.

Podíváme-li se na jednotlivá odvětví , tak ve dvou odvětvích byl zaznamenán dvouciferný růst mezd, a to v těžbě a dobývání (10,3 %) a ubytování, stravování a pohostinství (10,1 %). K tomuto tempu růstu mezd se velmi blížily také oblasti zásobování vodou; činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi (9,8 %). Na druhé straně je evidován téměř nulový nárůst (0,3 %) mezd u ostatních činností.
Z geografického pohledu hlavní město zůstává místem, kde Češi pobírají nejvyšší mzdy. Průměrný Pražan inkasuje mzdu ve výši přesahující 55 000 . Následuje Středočeský kraj s průměrným platem 46 535 . Nejnižší mzdy jsou stále vypláceny v Karlovarském kraji (40 559 ), kde ovšem tempo zvyšování mezd společně s Ústeckým krajem bylo nejrychlejší, a to přes 7 %.
Reálné mzdy v České republice klesly již devět čtvrtletí za sebou, což je historicky zcela bezprecedentní situace. Tento vývoj se nutně musel projevit na spotřebě českých domácností, které ve vysoké míře omezily nejen zbytné nákupy, ale i některé nezbytné (potraviny). To je hlavní důvod, proč česká ekonomika neroste. Na druhé straně tento vývoj byl pozitivní z pohledu České národní banky, která vyjadřovala obavy z možného vzniku mzdově-inflační spirály jako faktoru udržující inflaci na vyšší úrovni. Nyní ovšem má ČNB prostor pro další snižování sazeb, inflace významně poklesla, což by mělo povzbudit i spotřebu domácností, a tím pádem i celou ekonomiku. Právě domácí poptávka podpořena reálným růstem mezd bude podle našeho názoru hlavním faktorem mírného růstu tuzemského hospodářství.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688