Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  02.03.2024 14:56:08

Zemědělci čelí mimořádnému kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíce od roku 2009, půjdou dolů dále

Čeští zemědělci čelí mimořádnému cenovému kolapsu. Výkupní ceny, za které prodávají do obchodní sítě či k dalšímu zpracování, totiž letos v lednu padaly meziročně o 19,8 procenta. To je nejvýraznější propad minimálně od roku 2010. V celé historii České republiky je takový pokles cen vskutku zcela mimořádný a ojedinělý. Přispívá však zprostředkovaně, přes ceny potravin v obchodech, k propadu celkové inflace. Její pokles oceňují jak ratingové agentury, tak řadoví občané. A jistě také politici. Hlavně tedy ti vládní.

Nízké výkupní ceny zemědělců jsou ovšem také jedním z klíčových důvodů, kvůli nimiž v uplynulém týdnu protestovali – i s traktory v ulicích. Mají za to, že ceny stlačuje též příliš levný dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny.

Potraviny v obchodech však historický propad cen v zemědělské výrobě zatím odrážejí jen částečně. V lednu totiž potraviny zlevňovaly meziročně o 3,9 procenta. Jedná se sice o nejvýraznější meziroční zlevnění potravin za celé období od listopadu 2009, avšak je zhruba jen pětinové v porovnání s kolapsem cen zemědělské produkce.

Navíc, obchodníci a řetězce čelí od letoška nižší sazbě DPH, místo patnácti- jen dvanáctiprocentní. Jejich zlevnění tak zatím spíše odráží toto snížení daně, nikoli tolik samotné mohutné zlevnění zemědělské produkce. Obchody a řetězce by pokles cen zemědělců měly viditelněji promítnout do svých cen v nadcházejících měsících, jinak vyvstane otázka, zda si opět nenavyšují vlastní marže a zisk a zda tedy je maloobchodní trh v Česku dostatečně konkurenční.

Každopádně pokles cen potravin, byť zatím tedy jen částečný, pomáhá výrazně snižovat celkovou inflaci. Výrazného poklesu inflace si všímá také mezinárodní scéna.

Agentura Fitch Ratings v pátek minulý týden zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Za podporu výrazného snížení inflace chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka. Agentura Česku výhled zhoršila v květnu 2022, takže jej nyní zlepšila po takřka dvou letech trvání negativního výhledu. Vrátila jej tam, kde byl právě do května 2022. Česku tak už bezprostředně nehrozí zhoršení vlastního ratingu.

Inflace bude podle agentury Fitch letos a příští rok průměrně činit 2,2 procenta, bude tedy dosahovat takřka ideální, cílové hodnoty ČNB ve výši dvou procent. Přičemž ovšem základní úroková sazba tuzemské centrální banky bude klesat jen celkem pozvolna, do konce letoška na úroveň čtyř procent, do konce příštího roku pak na hodnotu tří procent.

To svědčí o tom, že i Fitch se přiklání k názoru, že takzvaná přirozená úroková sazba je nyní trvaleji výše, takže snížení základní sazby ČNB na úrovně pod dvěma procenty, kde se nacházela po podstatnou část minulého desetiletí, je málo pravděpodobné dokonce i při stabilizaci inflace poblíž cílované hodnoty dvou procent.

Zásadní pokles tuzemské inflace ovšem oceňují pochopitelně nejen ratingové agentury. Vzhledem k tomu, že „za dobrý rating si nic nekoupíš“, je z hlediska zejména vládních politiků zřejmě podstatnější zjištění ČSÚ, že se lidem v Česku vrací spotřebitelská důvěra v ekonomiku. Ta letos v únoru stoupla na nejvyšší úroveň od října 2021, tedy shodou okolností od měsíce, kdy proběhly poslední sněmovní volby. Z nich vzešla současná Fialova vláda. Důvěra spotřebitelů dosáhla letos v únoru 94 bodů. Což vlastně odpovídá 94 procentům dlouhodobého průměru období od ledna 2003 do prosince 2023.

Oproti letošnímu lednu se v únoru snížil počet spotřebitelů hodnotících svou současnou finanční situaci hůře než v předchozích dvanácti měsících. To značí, že konsolidační balíček, který platí od začátku letoška, zatím nijak významně neblaze na spotřebitele a domácnosti nedoléhá. Místo toho domácnosti registrují spíše právě pokles inflace. A příznivější než loňský vývoj v oblasti například cen energií či již zmíněných potravin. Náladu jim oproti loňsku zlepšuje také vyhlídka nejen na další zlevnění potravin, pokud si tedy řetězce nenechají navýšené marže a zisky ve vlastní kapse, ale také na vzestup reálných mezd. Ten letos nastane právě v důsledku probíhajícího markantního poklesu inflacepoklesu v porovnání s loňskem i předloňskem.

Ve srovnání s letošním lednem se v únoru také snížil počet spotřebitelů, kteří v příštích dvanácti měsících očekávají zhoršení své finanční situace, což jen podtrhuje výše uvedené. A i když celková spotřebitelská nálada zůstává pod dlouhodobým průměrem, domácnosti nyní vidí celkem jasné světlo na konci tunelu.

Přitom v příštích měsících by se jejich nálada měla dále zlepšovat. Inflace v Česku totiž vskutku klesá prudce. Podle aktuálně zveřejněných čísel Eurostatu ji Česko mělo letos v lednu devátou nejnižší v EU. Byla podprůměrná jak v rámci EU, tak i eurozóny. Česko navíc vykazovalo citelně nižší inflaci než všechny další země Visegrádské čtyřky. Podprůměrná v rámci EU by měla zůstat po celý letošní rok, plyne z expertních odhadů sestavených agenturou Bloomberg.

Tak se zdá, že z toho tunelu možná nakonec opravdu vyjedeme, už celkem záhy.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688