Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  01.03.2024 10:39:46

Loňský rok si Česko za rámeček nedá. Českou ekonomiku loni stáhla pod nulu inflace a s ní související slabá spotřeba domácností

Je to oficiální, loňský rok si Česko za rámeček nedá.

Český statistický úřad dnes totiž potvrdil předběžná čísla ke výkonu české ekonomiky v posledním loňském čtvrtletí i v celém loňském roce; hospodářství se celoročně propadlo reálně o 0,4 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí samotném činil meziroční pokles 0,2 procenta. Česko se tedy loni technicky vyhnulo recesi, neboť mezičtvrtletně se hrubý domácí produkt propadl pouze v jediném čtvrtletí, a to třetím, takže nebyla splněná definiční podmínka poklesu alespoň ve dvou po sobě následujících kvartálech. To však nic nemění na tom, že Česko nadále podává slabý hospodářský výkon, který je v rámci EU citelně podprůměrný.
Zdroj: ČSÚ
K meziročnímu poklesu v posledním loňském čtvrtletí došlo přesto, že viditelně oživila spotřeba domácností. Ty se osmělily více nakupovat z důvodu znatelného poklesu inflace a zklidnění cenového vývoje v oblasti energií. V porovnání se třetím čtvrtletím tak v tom čtvrtém narostly spotřebitelské výdaje domácností o 0,5 procenta.

Před hlubším propadem ale českou ekonomiku zachránil zejména zpracovatelský průmysl, zejména pak automobilový. Vývoz automobilů ve čtvrtém kvartálu zásadně přispěl k dramatickému meziročnímu navýšení přebytku zahraničního obchodu, a to z předloňských zhruba 22 miliard na loňských 128 miliard korun. Vyvážely se ovšem také automobily a další položky, které se kvůli logistickým zádrhelům – vzniklým původně ještě v důsledku covidových restrikcí – nepodařilo dokončit dříve, čímž pádem citelně klesl stav zásob, což ekonomický růst tlumilo.
 
V celém roce 2023 stahovala ekonomiku dolů zejména slabá spotřeba domácností a také právě pokles stavu zásob. S odezněním inflace by však již letos neměla být spotřeba ta slabá. Zároveň s odezněním problémů v mezinárodní logistice se znormální vývoj v oblasti stavu zásob, jejichž znatelný pokles by již neměl být jako loni ekonomice takovou brzdou.

Propad české ekonomiky loni mírnila zejména zahraniční poptávka po českém vývozu, dále investice a také vládní výdaje.

V letošním roce zejména díky plnému obnovení spotřeby domácností a odeznění zmíněných abnormalit v oblasti vývoje stavu zásob nastane mírný růst české ekonomiky, který však bude činit jen 0,7 procenta. Na tuzemskou ekonomiku totiž dolehnou také nepříznivé faktory, zejména dýchavičný výkon německého hospodářství.


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688