Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.03.2024 09:33:53

Ranní okénko - Inflace v Německu dál klesá, dnes v ČR druhý odhad HDP a PMI

Poslední den tohoto týdne bude tím nejnabitějším z pohledu české ekonomiky. Nejprve bude zveřejněn Českým statistickým úřadem zpřesněný odhad HDP v posledním kvartále minulého roku, kdy prvotní údaj statistiků naznačoval mezičtvrtletní růst o 0,2 %. Dozvíme se zároveň strukturu jednotlivých složek, kde bude především zajímavé, zda se potvrdí růst spotřeby domácností, který byl dosud velmi utlumený a byl hlavní příčinou ekonomické recese v minulém roce. O půl hodiny později bude publikován výsledek tuzemského indexu nákupních manažerů (PMI), který se drží hluboko pod hranicí 50 bodů, oddělující konjukturu a recesi. Nic by na tom neměl změnit ani únorový výsledek, kdy očekáváme (42,9), že zůstane na podobné úrovni jako v lednu (43,0) i vzhledem k silnému propadu z 45,5 na 42,3 v Německu. V odpoledních hodinách pak Ministerstvo financí ukáže, jak se vyvíjelo plnění státního rozpočtu ke konci února. V lednu výdaje převýšily příjmy o 26 mld. a dá se předpokládat, že deficit se bude dále prohlubovat.

Ze světa bude nejdůležitější událostí předběžný výsledek únorové inflace v eurozóně, kde trh očekává v meziměsíčním vyjádření nárůst cenové hladiny o 0,6 % po lednovém propadu o 0,4 %, ale meziroční míra inflace by měla poklesnout z 2,8 % na 2,5 %. Rovněž jádrová inflace by se měla dle trhu snížit, a to z 3,3 % na 2,9 %. Ve stejný čas Eurostat zveřejní lednovou statistiku nezaměstnanosti, která by měla zůstat na stejné úrovni jako v prosinci (6,4 %). Ze Spojených států amerických kromě finálních ukazatelů průzkumu University of Michigan bude představen lednový výsledek ISM ve výrobě, který je založen na mírně odlišné metodice než PMI. Očekává se mírné zvýšení indexu, tudíž by měl zůstat okolo 50bodové hranice, ale nelze vyloučit ani její překonání.

Včerejší den patřil zejména německé inflaci, která dle národní metodiky poklesla z 2,9 % na 2,5 %. Rovněž podle Eurostatu došlo ke snížení meziroční inflace, a to z 3,1 % v lednu na únorových 2,7 %, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Významný podíl na snížení inflace měly ceny energií, které oproti minulému roku poklesly o více než 2 %. Rovněž ceny potravin měly pozitivní vliv, když jejich meziroční růst byl nižší než 1 %. Výsledek německé inflace by se měl odrazit i v dalším poklesu inflace v celé eurozóně. Z Německa dorazil také výsledek únorové nezaměstnanosti, která sice zůstala stejná jako v lednu, ale došlo k revizi tohoto údaje z 5,8 % na 5,9 % (na které se aktuálně nachází).

Spojené státy americké nabídly údaje o osobních příjmech a výdajích. V případě příjmů byl meziměsíční nárůst výrazně silnější (+1,0 %), než který očekával trh (+0,4 %). Naopak výdaje byly zcela v souladu s tržní prognózou, kdy bylo predikováno jejich zvýšení o 0,2 %. Trh se nemýlil ani v případě cenového indexu PCE, kdy se meziroční dynamika snížila z 2,6 % na 2,4 %. Kombinace těchto výsledků nijak nezvrátila predikovaný vývoj sazeb za Atlantikem, kdy první snížení sazeb by mělo přijít nejdříve v červnu.

Světové akcie zažily včera úspěšný den, když americký index S&P 500 získal 0,5 % a německý DAX 0,4 %. Naopak pražská burza má za sebou velmi špatný den, když ztratila 1,5 %, a to zejména v důsledku poklesu hodnoty akcií Erste a ČEZ. Koruna zůstává nad úrovní 25,30 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

28.03.2024Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.01.2024Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, v Německu vychází lednová inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.01.2024Ranní okénko - Nový rok začne ve znamení dat PMI či inflace v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.12.2023Ranní okénko - Včera inflace v ČR, dnes v USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688