Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  28.02.2024 09:20:23

Ranní okénko - Ceny v průmyslu zamíří do záporných čísel

Již za několik málo minut dorazí z Česka statistika cen ve výrobě, kde u průmyslových výrobců docházelo již v průběhu roku 2023 k postupné normalizaci, která by měla pokračovat i v rámci letošního roku. Meziměsíčně sice očekáváme nárůst okolo 3 % (medián: +2,2 %), ten bude ale daný zejména vývojem cen energií, jako je například nárůst regulované složky u ceny elektřiny. Vzhledem k vyšší srovnávací základně a postupnému poklesu cen během loňského roku by se meziroční dynamika měla i tak dostat do záporných čísel. Pokud se tento odhad potvrdí, půjde o první meziroční pokles od konce roku 2020.

Ze Spojených států dnes dorazí druhý odhad ohledně růstu HDP během čtvrtého kvartálu loňského roku. Medián počítá s potvrzením anualizovaného růstu o 3,3 %, změny proti prvnímu odhadu jsou ale relativně běžné a někteří analytici se kloní k mírné revizi ve směru pomalejšího růstu. Důvodem by měla být o něco nižší než původně reportovaná spotřeba.

Prudký pokles objednávek Boeingu, daný zejména nehodou ze začátku letošního roku, vedl k lednovému meziměsíčnímu poklesu amerických objednávek zboží dlouhodobé spotřeby o více jak 6 %. Příznivý ale výsledek není ani po očištění o sektor dopravy, kdy namísto očekávaného růstu byl zaznamenán pokles (-0,3 %), níže byl zároveň revidovaný i prosincový výsledek. Utlumující investiční aktivita amerických firem tak výhledově může negativně dopadat i na růst HDP.

Nečekaně silný pokles vykázal i únorový ukazatel spotřebitelské důvěry v USA od Conference Board. První pokles po 4 měsících růstu zapříčinilo zejména slabší hodnocení současné situace, kdy spotřebitelé hůře hodnotili mj. vývoj na trhu práce. Poměr respondentů, podle kterých je složité sehnat práci, zůstává od poloviny roku 2021 velmi nízký a i nadále se pohybuje okolo 10 %. Průběžně ale klesá část respondentů, podle kterých je pracovních míst dostatek („plentiful“). Ještě začátkem roku 2022 volilo tuto možnost zhruba 60 % respondentů, aktuálně jde „jen“ asi o 40 %.

Maďarská centrální banka nepřekvapila a na včerejším zasedání zrychlila tempo snižování sazeb. Po sérii cutů o 75bb snížila sazby o 100bb, mj. v reakci na silnější lednový pokles inflace (3,8 % r/r). Základní sazba tak poklesla na 9,0 %. Snižování očekáváme i na dalších zasedání, byť nejistota ohledně razance dalších kroků přetrvává. V polovině roku by se základní sazba měla pohybovat okolo 6-7 %, ke konci roku 2024 očekáváme pokles na 5,5 %.

Americký akciový trh nenašel během úterý výraznější impuls a index S&P 500 za celý den posílil o 0,2 %. Německý DAX si připsal 0,8 %, pražská burza naopak 0,6 % ztratila. Negativně působil zejména 2% pokles akcií společnosti ČEZ. Koruna otevírá středu na úrovních poblíž 25,35 EUR/CZK.


Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688