Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  28.02.2024 08:42:00

Stabilní koruna vyhlíží výsledek průmyslových cen a MNB zariskovala a snížila sazby o 100 bazických bodů - Rozbřesk

Tak jako jinde v regionu klesá i v Maďarsku inflace na počátku tohoto roku rychleji než se očekávalo. Reakce na sebe dlouho nenechala čekat, když Národní banka Maďarska (MNB) včera srazila svoji základní úrokovou sazbu o 100 bazických bodů. Ta tak nicméně zůstává na stále relativně vysoké úrovni 9 %, což při (celkové) meziroční inflaci pod 4 % implikuje nadále velmi vysoké reálné úrokové sazby.

Přesto se včerejší rozhodnutí MNB forintu příliš nelíbilo a měnový pár EUR/HUF se dnes po ránu dostal nad hladinu 391, což pro maďarskou měnu značí téměř půlroční minima. Oslabení forintu nastalo přesto, že viceguvernér MNB Virag včera uvedl, že akcelerace cyklu snižování sazeb byla dočasná a že další uvolňování měnové politiky se ponese v gradualistickém módu. Tomuto ujišťování trh zdá se zatím zcela nevěří. To může mít na svědomí komentář k rozhodnutí MNB, který silně zdůrazňuje pokles inflace v posledních měsících, přičemž jeho závěr zdůrazňuje závislost na příchozích datech (která mohou v případě inflace opět překvapit dolů).

Druhé vysvětlení slábnoucího forintu může vyplývat z chování hlavních trhů, kde naopak (implikované) reálné úrokové sazby rostou, což platí zejména o dolarové křivce. Zde se reálné tržní sazby posunuly prakticky podél celé křivky nad 2 %, což vyplývá z extrémně silných konjukturálních čísel přicházejících z americké ekonomiky. Za těchto okolností pak musí prakticky každá centrální banka z emerging markets opatrně našlapovat, když snižuje oficiální úrokové sazby. A to platí samozřejmě i o Maďarsku a MNB.

*** TRHY ***

Koruna

Korunu se včera vydala do lehké ofenzivy, když ji povzbudil komentář člena bankovní rady Tomáše Holuba, dle jehož prezentace představuje aktuální kurz proinflační riziko. Nakonec však tuzemská měna zisky neudržela a zůstává pevně v pásmu 25,30-25,40 EUR/CZK. Dnes bude korunový trh zajímat zejména výsledek průmyslový cen. Ty i v lednu pokračovaly v meziročním poklesu a měly by tak potvrdit svižně odeznívání primárních cenových tlaků.

Eurodolar
Eurodolar stále parkuje nad hladinou 1,08 a zatím jej nikterak nevzrušuje ani to, že se delší dolarové i eurové výnosy (ne zcela symetricky) tlačí vzhůru.
S výjimkou vystoupení několika centrálních bankéřů z Fedu a ECB trh stále čeká na důležitější momenty, které by jej rozhýbaly. Z dat nicméně zmiňme americkou obchodní bilanci za leden, která může dost zásadně promluvit do nowcastů HDP za první kvartál (prozatím se pohybují na silné úrovni 3 %).


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688