Mazars (Mazars)
Makroekonomika  |  26.02.2024 09:15:30

Česká republika je za rok 2023 jednou ze 4 nejaktivnějších zemí co do fúzí a akvizic v regionu CEE

Regionu CEE ve fúzích a akvizicích dominují 4 země: Polsko, Rakousko, Rumunsko a Česká republika. Tyto čtyři státy z hlediska počtu transakcí v regionu střední a východní Evropy v roce 2023 vygenerovaly 709 transakcí, což představuje 65 % celkového počtu 1 097 transakcí v hodnotě 37,3 miliardy eur za celý region. Vyplývá to z  každoroční studie mezinárodní auditorské, daňové a poradenské společnosti Mazars. 
 
Studie dále uvádí, že štikou zůstávají technologické obory. Technologický sektor opět zaznamenal nejvyšší počet přeshraničních transakcí do regionu CEE (celkem 114 obchodů). I když se počet transakcí meziročně snížil, rok 2023 přesto vyniká jako jeden z nejintenzivnějších pro přeshraniční technologické transakce v poslední době. Technologie byly v roce 2023 také nejvýznamnějším sektorem z hlediska hodnoty zveřejněných přeshraničních transakcí, která meziročně prudce vzrostla o 36 % na 4,5 miliardy eur. Rok 2023 se tak stal druhým nejaktivnějším rokem pro přeshraniční transakce od roku 2015.

Uvedená celková hodnota fúzí a akvizic 37,3 miliardy eur   pro celý region nicméně představuje meziroční pokles. Objem i zveřejněná hodnota se oproti roku 2022 snížily každá o 15 %, přičemž zároveň je ale potřeba uvést, že tyto propady byly méně citelné než v mnoha jiných částech světa. „ Vysvětlení poklesu počtu oznámených M&A transakcí je poměrně přímočaré. Aktivitě na trhu fúzí a akvizic prospívá ekonomická prosperita, omezená míra nejistot a nízké úrokové sazby. Ani jeden z těchto klíčových faktorů se však v roce 2023 nevyvíjel příznivě ,“ uvedl Lukáš Hruboň vedoucí Transaction Advisory Mazars v České Republice.

V roce 2023 se do popředí zájmu dostaly telekomunikace, na které připadly dvě z deseti nejvýznamnějších transakcí ve střední a východní Evropě. Největší z těchto M&A obchodů, a zdaleka největší v regionu CEE, byla akvizice 50% podílu v telekomunikačních aktivech společnosti PPF Telecom v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku skupinou Emirates Telecommunications Group se sídlem ve Spojených arabských emirátech v hodnotě 2,5 miliardy eur.

Aktivita v oblasti private equity se v roce 2023 udržela na solidní úrovni, a to navzdory nepříznivým vlivům. Celková hodnota zveřejněných transakcí vzrostla na 5,4 miliardy eur, což představuje meziroční nárůst o 33 %, přestože počet transakcí ve stejném období klesl o 11 %. Současně celková zveřejněná hodnota exitů ve střední a východní Evropě vzrostla o 91 % na 5,6 miliardy eur, což je druhá nejvyšší roční hodnota exitů v nedávné minulosti. Objem exitů byl však také nižší, přičemž 46 oznámených transakcí představovalo oproti roku 2022 pokles o 16 %.


Mazars

Mazars je mezinárodně integrované partnerství, které se specializuje na audit, daňové služby, poradenství a účetnictví. Působí ve více než 100 zemích a teritoriích po celém světě a čerpá ze zkušeností 30 000 odborníků v rámci integrovaného partnerství Mazars, kteří pomáhají velkým mezinárodním organizacím, středním a menším podnikům, privátním investorům a veřejným osobám v každé částí jejich vývoje.

V České republice působí společnost Mazars od roku 1995, poskytuje komplexní služby a zaměstnává 250 lidí.

Více informací najdete na: www.mazars.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688