Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  25.02.2024 10:34:10

Fitch zlepšila výhled ratingu České republiky, ten tak zůstává od roku 2018 nezměněn

Ratingová agentura Fitch Ratings (dále jen Fitch) po necelých dvou letech přistoupila ke změně výhledu hlavního dlouhodobého úvěrového ratingu ČR. Zatímco v květnu 2022 snížila jeho výhled ze stabilního na negativního, nově se po necelých 2 letech vrátila k předchozímu výhledu „stabilní“. Dává tím najevo, že úvěrové hodnocení zůstane v jejích očích po delší dobu nadále na stupni AA-. Tedy na čtvrté nejvyšší úrovni, kterou si ČR udržuje od roku 2018. Hodnocení financí země tak od agentury Fitch nadále zůstává nejvyšší v historii. Předtím Fitch dlouhodobě, od roku 2008, udržovala rating na stupni A+. Krátkodobý rating, udržovaný od října 2016, byl pak ze strany Fitch aktuálně opět potvrzen na nejvyšším stupni F1+.

Fitch ve své zprávě zmínila věrohodné politické řízení, potažmo kroky zaměřené na stabilitu financí. Země dle agentury zvládla opakující se pandemii a cenové šoky v energetice bez trvalých dopadů na dlouhodobý makroekonomický výhled. A to přestože nyní vykazuje slabší růst. Fitch i snížila svůj dřívější výhled růstu HDP v tomto roce z 2,2 % na 1,2 %. Každopádně dle Fitch fiskální konsolidační balíček stabilizoval poměr veřejného dluhu k HDP, které je stále právě pod mediánem „AA“.

Konkrétně Fitch očekává snížení rozpočtového deficitu na 2,3 % HDP v roce 2024 a 2 % v roce 2025 z 3,3 % v roce 2023. Vývoj deficitu tak právě zaostal za negativním odhadem agentury, která jej ve svém výhledu pro loňský rok dříve odhadovala na 3,8 %.

Pro svou změnu postoje Fitch dále zmiňuje zejména úspěšný bojinflací. Ve zprávě připomíná lednovou meziroční inflaci jen 2,3 % po 6,9 % v prosinci. „Očekáváme, že celková inflace zůstane v letošním a příštím roce v cílovém pásmu centrální banky, přičemž ve 2. pololetí 2024 se inflace mírně zvýší s odezněním vlivu srovnávací základny a zvýšením domácí poptávky“, uvedla agentura. Fitch vidí průměrnou harmonizovanou inflaci v letech 2024-2025 na úrovni 2,2 %, což představuje pokles z 12 % v roce 2023.

Úrokové sazby

Dle Fitch by v návaznosti na pokles inflace měly letos úrokové sazby ze strany ČNB dále klesat. U hlavní ze současných 6,25 % na 4 % na konci roku. V příštím roce by pak zmiňovaná 2týdenní repo sazba měla klesnou o další procentní bod. Fitch tedy na konci roku 2025 vidí základní úrokovou sazbu na 3 %, tedy na méně než polovině současné úrovně.

Přehled stupňů ratingů hlavních agentur

Stupně ratingů agentur

Zdroj: Kurzy.cz

Fitch zmínila pro ekonomiku důležitý výrazný pokles rizik spojených s energiemi. Ať už uskutečněné snížení závislosti na dovozu plynu z Ruska, tak i výhled snížení závislosti i v segmentu ropyroce 2025. Poměrně logicky však ponechává zdvižený prst, když zmiňuje přetrvávající rizika zvýšené volatility cen. Cenový vývoj energií by tak mohl ovlivnit výhled inflace, potažmo veřejných financí.

Závěrem možno připomenout loňský letní krok agentury Fitch. O její nejvyšší rating AAA tehdy přišly Spojené státy.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688