cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  23.02.2024 10:14:08

Konec loňského roku přinesl pokles německé ekonomiky poté, co v prvních třech čtvrtletích víceméně stagnovala - Globální ekonomický výhled únor 2024 - Německo

Konec loňského roku přinesl pokles německé ekonomiky poté, co v prvních třech čtvrtletích víceméně stagnovala. Snížení HDP o 0,3 % (mezičtvrtletně) v posledním čtvrtletí roku 2023 způsobil především pokles investic do stavebnictví, strojů a zařízení. Ačkoliv se Německo loni technické recesi nakonec vyhnulo, bylo jednou z nejslabších velkých ekonomik na světě. Ekonomika poklesla v celém roce 2023 o 0,3 % a hospodářské oživení po pandemii se tak zastavilo. Poklesly maloobchodní tržby, vývoz i průmyslová výroba a domácnosti byly zasaženy nárůstem životních nákladů, zatímco rozsáhlý výrobní sektor země tápal kvůli vysokým nákladům na energie či slabé světové poptávce. Letos by ekonomika dle nové prognózy MMF měla vzrůst o 0,5 % a v roce příštím o 1,6 %. CF pak vidí situaci trochu pesimističtěji s růstem o 0,3 %, respektive 1,1 %. Kompozitní ukazatel PMI v lednu mírně poklesl a již sedmý měsíc v řadě se drží v pásmu kontrakce (47,0) a upozorňuje tak na slabost ekonomiky. Podnikatelská aktivita klesala nejrychlejším tempem od loňského října, přičemž sektor služeb klesal rychleji, zatímco zpracovatelský sektor se snížil nejméně za posledních několik měsíců. Podnikatelský sentiment se dle Ifo indexu zhoršil, ať už jde o hodnocení současné situace, tak o očekávání pro příští měsíce. ZEW index pak sice vykázal lepší očekávání, ovšem hodnocení současné situace nadále ukazuje, že oživení ekonomiky bude pomalé. Spotřebitelský sentiment se s počátkem roku vrací k útlumu. Chmurné zahájení nového roku podporují i celostátní stávky.

Začátek letošního roku byl ve znamení mírného zpomalení meziroční spotřebitelské inflace. Po prosincovém zrychlení tempa růstu ke 4 % dodáhl růst harmonizovaných cen v lednu 3,1 %. Ceny energií i přes ukončení limitů klesaly a růst cen potravin nadále zpomaloval, ačkoliv zůstal vyšší než celková míra inflace. Jádrová inflace vylučující vliv cen energií a potravin znovu mírně poklesla, a to na 3,4 %. Nová prognóza CF nadále předpokládá, že ceny letos porostou o 2,5 % a v tom příštím o 2,1 %. Ceny průmyslových výrobců v prosinci znovu meziročně poklesly, dokonce o 8,6 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688