cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  23.02.2024 09:59:07

Ekonomika eurozóny v závěru loňského roku stagnovala - Globální ekonomický výhled únor 2024 - Eurozóna

Ekonomika eurozóny v závěru loňského roku stagnovala. Z velkých ekonomik zklamalo především Německo, jehož ekonomika se ve čtvrtém čtvrtletí propadla. Dařilo se však zemím jižního křídla. Z nejnovějších dat výrazně překvapily údaje o růstu průmyslové produkce v prosinci (2,6 % meziměsíčně), jenž byl tažen především produkcí kapitálových statků. Naproti tomu tržby v maloobchodě se v reálném vyjádření značně propadly (-1,1 %). Poptávka zůstává utlumená navzdory napjatému trhu práce. Nezaměstnanost v prosinci zůstala na rekordním minimu a růst zaměstnanosti v posledním čtvrtletí 2023 zrychlil. Růst reálných příjmů se obnovil již během loňského léta, spotřebitelé však zatím zůstávají opatrní, což potvrzuje i lednový index ESI od Evropské komise. Naproti tomu v průmyslu a službách se sentiment zlepšil. Výrazně se zvýšil i průmyslový PMI, díky novým objednávkám, jejichž objem sice stále klesá, ale nejnižším tempem za posledních devět měsíců. Ve složité situaci se nachází evropské stavebnictví, na které dopadá období zvýšených úrokových sazeb. Nově zveřejněné výhledy potvrdily, že tempo růstu ekonomiky zůstane i letos utlumené, teprve příští rok se očekává zlepšení. Aktualizovaná prognóza MMF čeká letos růst HDP o 0,9 %, interim OECD přišel s hodnotou 0,6 %. Analytici CF zůstávají v průměru zdrženlivější. Příští rok je predikováno oživení tempa růstu na 1,3–1,7 %.


Evropskácentrálníbanka ponechala v lednu základní úrokové sazby beze změny. Navzdory postupnému slábnutí inflačních tlaků a přetrvávající obavě z recese v eurozóně zůstává tón komunikace centrální banky spíše jestřábí. Důvodem jsou perzistentní inflační tlaky v cenovém jádře a obavy ze vzrůstajícího geopolitického napětí. Podle předběžných údajů tempo růstu spotřebitelských cen v lednu lehce zpomalilo (na 2,8 % meziročně) a jádrová inflace se snížila na 3,3 %.

Výhled z dílny OECD očekává letos průměrnou inflaci ve výši 2,6 %, lednový CF přinesl zvýšení výhledu na 2,3 %. K inflačnímu cíli se průměrný růst HICP přiblíží až v roce 2025.

 

 


   

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688