Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  22.02.2024 09:14:48

Ranní okénko - Fed snižovat sazby zatím neplánuje, dnes vychází PMI ve světě

Dnešní den bude patřit indexu nákupních manažerů (PMI). Tento předstihový ukazatel vyjde ve Spojených státech amerických, v Německu i v celé eurozóně. Pro českou ekonomiku bude zejména podstatné, jaká hodnota tohoto indexu bude zjištěna v Německu, a to konkrétně ve zpracovatelském sektoru. Německý průmysl se stále potýká především s nízkou zahraniční poptávkou a vysokými cenami energií, což dokládá právě i tento index. Nad hodnotou 50 bodů, oddělující expanzi a kontrakci, bylo Německo naposledy v polovině roku 2022. Index poté výhradně klesal až do srpna minulého roku, ale zdá se, že od tohoto okamžiku přišel bod obratu, kdy se německý průmysl pomalými krůčky posouvá vzhůru. Nicméně zatím se pouze tempo poklesu zpomaluje, což by měl potvrdit i předběžný únorový výsledek, kdy trh predikuje nárůst indexu z 45,5 na 46,0 bodů. Zlepšení situace u našeho západního souseda vyhlíží také český průmysl, který je ve velké míře subdodavatelem komponentů pro německé podniky.

Očekávané mírné navýšení indexu nákupních manažerů v Německu by se mělo projevit také na výsledku celé eurozóny, kde je rovněž predikován mírný nárůst, a to z 46,6 na 47,0 bodů. Eurostat rovněž zveřejní konečné údaje lednové inflace, kdy se dá předpokládat potvrzení úvodního odhadu, který naznačil pokles meziroční inflace z 2,9 % na 2,8 % a jádrové inflace z 3,4 % na 3,3 %.

Rovněž ze Spojených států amerických dorazí výsledek nákupních manažerů, zde ale panuje jiná situace. Americký zpracovatelský se drží nad úrovní 50 bodů i přes výrazné zpřísnění měnových podmínek ze strany Fedu a i pro únor se očekává jeho setrvání nad touto hranicí. Později odpoledne vyjde statistika ohledně prodeje existujících domů za měsíc leden, kdy se předpokládá, že jich bylo prodáno méně než 4 miliony, což je hranice, která nebyla pokořena již od září loňského roku.

Pohled zpět:

Nejdůležitější zprávou včerejšího dne bylo zveřejnění zápisků z posledního zasedání Fedu. Ovšem pro investory bylo spíše zklamáním, jelikož většina členů bankovní rady se obává důsledků příliš brzkého začátku snižování úrokových sazeb. Zároveň zatím nepanuje shoda na období, kdy by k tomuto kroku měl Fed přistoupit. Hlavním důvodem je stále vysoká inflace (v lednu 3,1 %), kdy někteří členové bankovní rady vidí potenciální hrozbu zastavení dezinflačního procesu a ustálení okolo současné hodnoty. Aktuálně se trh domnívá, že zahájení cyklu uvolňování měnové politiky by mohlo nastat až v červnu.

Jediným zajímavějším údajem z Evropy byl ten o vývoji spotřebitelské důvěry v eurozóně, která se mírně zlepšila v souladu s očekáváním trhu, ale ta i nadále zůstává pesimistická.

Americký index S&P 500 vzrostl pouze o 0,13 %. Investoři hodnotili zápisky Fedu jako jestřábí a zároveň čekali na výsledky firmy NVIDIA za poslední kvartál loňského roku a vzhledem k tomu, že hospodářské výsledky překonaly očekávání trhu a akcie této společnosti rostly, se dá očekávat, že dnešek by pro mohl americký akciový index skončit s výraznějšími zisky. Německý DAX si připsal 0,3 % a pražská burza skončila poprvé v tomto týdnu v zelených číslech (+0,5 %). Koruna na konci včerejšího dne mírně posílila a aktuálně se pohybuje okolo 25,30 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

31.01.2024Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, v Německu vychází lednová inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
29.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
19.01.2024Ranní okénko - ECB zatím neuvažuje o snižování sazeb Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
13.12.2023Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, změna sazeb není očekávána Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688