Kryštof Míšek (Argos Capital)
Makroekonomika  |  21.02.2024 07:02:21

Stavební řízení? Proč jsme vlastně nejpomalejší?

V letošním roce má u nás dojít k jedné z největších revolucí v rámci stavebního řízení v historii. Domácí ekonomika se podle řady studií potýká s pomalým povolováním staveb, které přinášejí vysokou míru neefektivity do celého systému rozvoje infrastruktury nebo kvality života obyvatel. Ekonomika se každoročně nachází v rychlosti povolování staveb na nelichotivém 150. až 157. místě žebříčku Doing Business. Připomeňme, že podobně jako Česko si vedou v této oblasti Pobřeží slonoviny, Barbados, Kamerun nebo Kosovo. V jakém stavu je současná snaha o reformu a mohou tyto změny vůbec přinést tolik potřebné zlepšení?

Podle nedávné studie představuje stavebnictví v ekonomikách OECD v průměru 6,5 % HDP. Stavebnictví je současně největším průmyslovým zaměstnavatelem v Evropě, na zaměstnanosti se podílí cca 7 %. V Česku je pak na získání potřebných razítek potřeba průměrně 246 dní, sedmkrát více než v nejrychlejším Singapuru. Hospodářství trápí mimořádně náročná byrokracie v daném odvětví, proces je významně složitější než v řadě jiných států a stavební investor procesem prochází často několikrát. V březnu 2023 poslanecká sněmovna schválila věcnou novelu stavebního zákona, která přináší několik důležitých změn. Stavební úřady v městech a obcích zůstanou zachovány, ale vznikne Dopravní a energetický stavební úřad pro zvláštní typy staveb. Digitalizace stavebního řízení je plánována na polovinu roku, Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) si představuje, že projekt Portál „stavebníka“ bude spuštěn k 1. červenci 2024. Digitalizace stavebnictví je přitom slibovaná již od roku 2011.

Podle odborníků ze sektoru stavebnictví (developeři, architekti) bohužel tento projekt žádnou revoluci nepřinese. Obávají se, že některé stavební úřady nejsou technicky vybavené a musí se nechat zastupovat nadřízenými orgány, řada nižších úřadů často bojuje i s nedostatečně rychlým internetem nebo malou velikostí datových úložišť. Z pohledu ekonomie by největší revoluci ve stavebnictví udělala zejména výrazná deregulace stavebního zákona. Ten by mohl být založen na silném poklesu agend úředníků, rovněž na jejich dostatečné motivaci (finanční odhodnocení) spojené se schválením plánovaných staveb.


Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688