Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  20.02.2024 08:44:08

Aktualizace naší prognózy: Vývoj koruny již vnímáme z pohledu ČNB jako možné proinflační riziko

Včera nevyšla žádná důležitá makro data a dnes to bude podobné. Tento týden bude zajímavý z pohledu dat až ve druhé polovině, kdy vyjdou předběžné odhady PMIněmecké IFO a v ČR únorová nálada domácnostípodnikatelů. V posledních týdnech se toho ale stalo docela dost, často překvapivá data a události, které ovlivňují pohled na letošek.

V případě vývoje HDP se toho příliš nezměnilo. Poptávka zůstává slabá, nicméně během letošního roku čekáme její postupné oživení. Výsledný růst HDP za letošní rok bude silně ovlivněn vývojem zásob. Už v minulých letech změna stavu zásob velmi výrazně promlouvala do vývoje HDP. Aktuálně jsou zásoby v české ekonomice stále významně vyšší, než by odpovídalo ekonomickému vývoji, a budou s velkou pravděpodobností letos a možná i příští rok klesat. Pokud budou klesat postupně, růst HDP by mohl být letos lehce nad 1 %. Pokud ale zásoby klesnou výrazněji, růst HDP může být nakonec mezi 0,5 a 1,0 %. 

Inflace vyšla v lednu překvapivě jen 2,3 % a oproti odhadům (kolem 3 %) tak vyšla významně příznivěji. V lednu se obvykle odehrává většina z ročních růstů cen, a proto nečekaně nízká inflace ovlivní celý letošek. Aktuálně posouváme prognózu z 2,6 % na 2,4 % pro rok 2024. Nicméně vidíme rizika směrem k vyšší inflaci příští rok. Tu nyní odhadujeme na 2,2 %, ale riziko jde směrem k 2,5 % či ještě mírně výše.

ČNB snížila v únoru sazby o 50 bazických bodů, když trh (i my) se přikláněl k mírnějšímu poklesu sazeb o 25 bodů. Zase takové překvapení to ale nebylo, když pravděpodobnost obou možností (pokles o 25 nebo 50 bodů) byla vnímána jako podobná. Alespoň pro mě bylo ale značné překvapení, že ČNB proti koruně slovně nezasáhla. Po komunikaci ČNB, že předchozí oslabení nemělo výraznější vliv na měnověpolitické rozhodnutí tak koruna celkem intuitivně dále oslabila. A po datech nízké inflace oslabila ještě více, protože trh to vyhodnocuje jako vyšší pravděpodobnost možného výraznějšího snížení sazeb během letošního roku

Aktuální vývoj koruny ale již vnímáme z pohledu ČNB jako možné proinflační riziko, což začne ČNB pravděpodobně více zohledňovat. Proto se kloníme k tomu, že v březnu i květnu by ČNB mohla jít dolů se sazbami „jen“ o 50 bazických bodů. Vedle slabé koruny tímto směrem působí zdrženlivost ECB, která se do snížení sazeb nehrne, a také proinflační tlaky v české ekonomice, které jsou sice nyní slabé, ale rozhodně nemizí, a mohou postupně znovu zesílit.

Koruna je nyní dle nás příliš slabá, když je v ní zachyceno tržní očekávání velmi rychlého poklesu úrokových sazeb. Vzhledem k jejímu proinflačnímu působení čekáme, že ČNB nepůjde dolů se sazbami letos tak výrazně, jak čeká trh, což by mělo korunu podpořit. Stejným směrem bude letos působit zlepšení ekonomického vývoje a sentiment na trzích. Více v týdnu v novém Měsíčníku.

Jiří Polanský, analytik České spořitelny 

Podívejte se také:
Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - aktualizace prognózy na EUR/CZK
ČSOB: Proč koruna může krátkodobě zůstat pod tlakem?
ČS: Vývoj koruny již vnímáme z pohledu ČNB jako možné proinflační riziko

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

19.02.20247 dní s korunou - aktualizace prognózy na EUR/CZK Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
24.05.2023Holub (ČNB) k vývoji rizik prognózy ČNB Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688