Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  16.02.2024 12:17:06

Inflace u cíle

Včera to nešlo minout: meziroční inflace poklesla na 2,3%, tedy do blízkosti inflačního cíle. To, že výrazně v lednu poklesne tady píšeme už několik měsíců. Jednak jsme ukazovali vývoj nákladové inflace, tedy indexu průmyslových výrobců, meziměsíční tempa růstu inflace, která nenaznačovala ukotvení cenotvorby na vyšších rychlostech a také zdecimované poptávkové tlaky. 

 

Jirka napsal: „Hlavním inflačním faktorem byly ceny elektřiny, které se zvýšily meziměsíčně o zhruba 12 %. Celkově ale inflace v celém oddílu „bydlení“ dosáhla „jen“ 2,9 % meziměsíčně, což je překvapivě nízké číslo, a stojí za většinou rozdílu mezi skutečnou a očekávanou hodnotou inflace. V tomto ohledu měl vliv jen malý růst nájemného z bytu (o 0,9 % m/m). Opačným směrem překvapily ceny stravování, které vzrostly o 1,5 % m/m (čekali jsme podstatně menší růst). Zajímavý je vývoj cen potravin, které zhruba stagnovaly a oproti loňskému lednu jsou nižší o zhruba 4 %. To je pravděpodobně dáno jednak poklesem cen zemědělských výrobců, a vedle toho pak významně také slabou poptávkou domácností.  

V únoru by inflace mohla dále mírně oslabit, a to především z důvodu srovnávací základny (z meziroční inflace vypadne další významné zvýšení cen z loňského února). Ekonomický vývoj se v tuto chvíli příliš nemění a zůstává slabý. Proto by v blízké době nemělo dojít k opětovnému zesílení inflačních tlaků, a inflace by tak ve zbytku prvního čtvrtletí měla být blízko inflačního cíle. Nově se ale proinflačním rizikem Stává koruna, která může zvýšit dovozní ceny v korunovém vyjádření.

ČNB čekala pro leden meziroční inflaci ve výši 3,0 %. Data jsou tak významně pod její prognózou. Na březnovém zasedání tak může ČNB přistoupit k výraznějšímu snížení sazeb. V naší aktuální prognóze čekáme pokles o 50 bazických bodů, nicméně nečekaně nízká inflace je jednoznačným rizikem ve směru možného snížení o 75 bodů, či dokonce o bodů 100. V tomto ohledu bude výrazně záležet na tom, jak ČNB přistoupí k vývoji koruny. Její velmi výrazné oslabení z posledních týdnů se může stát významným proinflačním rizikem, což může ČNB motivovat k větší opatrnosti při razanci snižování sazeb (volba mezi 50 a 75 body).“ ČNB se spletla v jádrové inflaci o téměř jeden procentní bod. Proto by výrazně nižší inflace měla implikovat větší odbrzdění ve snižování sazeb. A právě koruna situaci trochu komplikuje. Koruna je slabší o 2,5% než ČNB očekávala. Pokud by koruna zůstala takto slabá, tak by to mělo podobné dopady na ekonomiku na snížení sazeb o 50-75 bodů. A doplňme trojčlenku: repo sazba podle prognózy ČNB by měla být v 1Q24 (v průměru!) na 5,5 %. Takže snížení sazeb, ale bankovní rada není díky koruně velkým pod tlakem, aby prognózu doháněla sérií 75 bodových snížení.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688