Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  16.02.2024 08:01:24

Písemný záznam ze zasedání ČNB může poodhalit další trajektorii sazeb (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnes bude zveřejněn písemný záznam z posledního zasedání ČNB. Ten by mohl napovědět ohledně náklonu jednotlivých členů bankovní rady k dalšímu zrychlení snižování úrokových sazeb a rovněž jak vnímají rizika spojená se zvýšenou jádrovou inflací a slabším kurzem české koruny. Data z USA by měla ukázat na nadále umírněný růst cen ve výrobní sféře v souladu s pozvolným ústupem cenových tlaků v tamní ekonomice, a to zejména u zboží.

Ceny průmyslových výrobců v USA jen mírně vzrostly.

Dnes zveřejněný písemný záznam z posledního zasedání ČNB může investorům více poodhalit trajektorii úrokových sazeb na nejbližších zasedáních. Po včerejší nižší než očekáváné úrovni lednové inflace se nabízí zrychlení tempa snižování sazeb na 75 bb (vs 50 bb v únoru). Debata o 75bodovém snížení zřejmě zintenzivní, poté co tato možnost již získala jeden hlas na únorovém zasedání. Rozhodování ovšem bude zřejmě muset také reflektovat výrazné oslabení české koruny, která je vůči euru po únorovém zasedání slabší o více jak 1,5 %, respektive o zhruba 2,7 % oproti průměru Q1 24 z prognózy ČNB.

Ceny průmyslových výrobců v USA podle nás v lednu meziměsíčně mírně vzrostly o 0,1 %. Vliv by na to měly mít zejména vyšší ceny energií. Bez cen potravin a energií podle nás rovněž vzrostly nepatrně o 0,1 % m/m, poté co v předcházejících třech měsících prakticky stagnovaly.

Tuzemská inflace za leden překvapila výrazně směrem dolů.

Vysoce sledovaný údaj tuzemské lednové inflace skončil výrazně pod očekáváními. Spotřebitelské ceny byly v lednu meziročně vyšší o 2,3 %, což bylo jak pod naším odhadem ve výši 2,7 %, tak i konsensem trhu (2,9 %) a očekáváním ČNB (3,0 %). Inflace se tak přiblížila dvouprocentnímu cíli centrální banky. Ve srovnání s lednem 2023 byl letošní meziměsíční nárůst o 1,5 % zhruba čtvrtinový a oproti lednu 2022 třetinový. To pouze dokumentuje již výrazný ústup inflačních tlaků. Meziměsíční dynamika zůstala umírněná napříč spotřebitelským košem. Detailněji jsme se lednové inflaci věnovali zde: https://bit.ly/CPI_Jan24_CZ. Ve zbytku roku se inflace bude pravděpodobně převážně nadále pohybovat mírně nad 2 %. Nižší než očekávaná úroveň inflace, především té jádrové (2,9 % y/y vs 3,8 % v prognóze ČNB), vyvíjí tlak na zrychlení uvolňování měnové politiky. V potaz při rozhodnutí o úrovni úrokových sazeb ale roli pravděpodobně sehraje i oproti prognóze ČNB výrazně slabší česká koruna, která včera atakovala hranici 25,50 CZK/EUR. Poté však korigovala zpět k otevíracím úrovním. Nakonec skončila mírně silnější (o 0,2 %), a to zřejmě i v souvislosti s komentáři centrálních bankéřů (viz níže). Investoři ovšem sázky na tempo snižování sazeb v letošním roce navýšili. V úhrnu do konce roku finanční trhy zaceňují snížení repo sazby o zhruba 300 bb do blízkosti 3 %. Korunové tržní sazby včera výrazně klesly napříč splatnostmi o 10-15 bb, pokles navíc urychlil zahraniční vývoj.

V bezprostředních komentářích po zveřejnění inflace se guvernér Michl a viceguvernérka Zamrazilová snažili mírně potlačit tržní zacenění, když zmínili, že úrokové sazby zůstanou zvýšené a tempo jejich snižování bude nadále opatrné. Zároveň dodali, že vývoj kurzu české koruny bude mít také zásadní roli, přičemž její oslabování je proinflačním rizikem. To je v případě guvernéra Michla oproti vyjádření na tiskové konferenci po únorovém zasedání ČNB určitý posun v komunikaci. V reakci na komentáře česká koruna korigovala ztráty ze začátku dne.

Směrem dolů překvapila i inflace v Polsku, když v lednu činila 3,9 % y/y a meziměsíčně ceny vzrostly o 0,4 %, zatímco konsensus trhu čekal 4,1 % y/y a 0,5 % m/m. Polský zlotý však vůči euru skončil beze změny. Polské tržní sazby ovšem stejně jako ty korunové klesaly, byť daleko mírněji (o 5-7 bb).

Americké maloobchodní tržby překvapily výraznějším poklesem v lednu. Meziměsíčně se snížily o 0,8 % a 0,6 % m/m v případě tržeb bez aut. Směrem dolů byly zároveň revidovány údaje za předchozí dva měsíce. Spotřebitelská poptávka v USA, která byla doposud velmi silná, tak vstoupila do Q1 24 slabší, a to navíc s menší dynamikou vzhledem revizím v předchozích měsících. Pokračující oslabování spotřebitelských výdajů by působilo ve směru dřívějšího začátku snížení sazeb Fedu, který finanční trh očekává v červnu, byť i květen je s menší pravděpodobností ve hře. V reakci na zveřejněná data americký dolar včera oslabil a vůči euru ztratil 0,4 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688